Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De franska världsmästarna åkte i öppen buss på Champs Elysees för att ta emot det franska folkets hyllningar.

Enad hyllningskör till franska VM-guldhjältar

En väntade Hederslegion, allsång vid presidentpalatset, hyllningar från brandkår, flygvapnet och lokaltrafiken och upp emot en miljon fransoser som gått man ur huse och ut på klassisk paradmark. Fransmännen sparade inte på krutet när det gällde att fira sina VM-hjältar – som mottogs som just hjältar när de kom hem till Frankrike och Paris.

Laget som reste från Ryssland vid lunchtid landade under tisdagseftermiddagen på flygplatsen Charles de Gaulle, där lagkaptenen Hugo Lloris och förbundskaptenen Didier Deschamps var först ut, med VM-bucklan i högsta hugg. Innan de hunnit kliva ut ur planet, ner för trapporna, och ut på den nylagda, röda mattan så visade stadens brandmän sin uppskattning genom att spruta vatten över planet som burit VM-guldhjältarna. Det var bara början på en kväll i firandets tecken i den franska huvudstaden.

En miljon firande fransmän hade tagit sig till Champs Elysees kvällen innan under ett euforiskt, och även kravallartat stökigt, firande av nationens andra VM-guld i fotbollshistorien.

De 2 500 utkommenderade gatustädarna hann knappt städa upp efter nattens galna firande innan det var dags för folkmassorna att komma tillbaka till den klassiska paradgatan.

De flesta stod där igen dagen efter för att möta spelarbussen, med 23 VM-guldmedaljörer och en ledarstab, för att visa sin tacksamhet.

"Tack till er alla"

Det franska flygvapnet var också med på ett hörn, när de släppte ut blå, vit och röd rök i Parishimlen för att leda den taklösa bussen mot presidentpalatset, där ännu mer firande väntade.

Och allsång med marseljäsen, en N'Golo Kanté-cover på Joe Dassins klassiker "Les Champs Elysees" och en improviserad raplåt av stjärnan Paul Pogba.

- Vi gick in på planen och så sade vi: "Vi ska krossa dem alla", utbrast Pogba till jublet av folkmassorna.

- Tack till er alla. Detta lag är vackert för att ni är enade, sade franske presidenten Emmanuel Macron, som även han deltog i firandet.

En president som tidigare redan bekräftat att laget kommer att föräras för framgången ytterligare i framtiden, när de kommer få ta emot den franska Hederslegionen, en av landets finaste utmärkelser.

För förbundskaptenen Didier Deschamps blir det i så fall andra gången han tar emot utmärkelsen, han mottog den som även spelare efter nationens första VM-guld 1998.

"Notre Didier Deschamps"

Det var inte bara på Champs Elysees och på flygplatsen som ovationerna ljöd.

Franska medier skrev spaltkilometer om såväl laget som firandet. "Ärans dag är här", skrev Le Figaro. "En evig lycka" skrev sporttidningen L'Equipe och i en VM-analys skrev Le Monde: "Franska laget: Talangens seger".

Och RATP, bolaget som sköter kollektivtrafiken i Paris, bestämde sig för att hylla de franska insatserna genom att för dagen döpa om sex av stadens tunnelbanestationer. Stationen Bercy fick kallas "Bercy de blå", stationen Notre-Dame des Champs fick namnet "Notre Didier Deschamps" efter hyllade förbundskaptenen Deschamps och målvakten som, trots att han på egen hand låg bakom ett av baklängesmålen i finalen, hyllades också då stationen "Victor Hugo" för dagen döptes till "Victor Hugo Lloris".