Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Peter Ingves jagar seger i storlopp. Bild: Petter Arvidson
Peter Ingves jagar seger i storlopp. Bild: Petter Arvidson

Thomas Engman: En annorlunda genväg ett farligt spår för travsporten

Jonas Moberg tog en något annorlunda väg fram till V75-segern på Romme och debatten tog rejäl fart.
Kusken från Färjestad brottades sista halvvarvet med Gandalf Jaam som sprang på fel sida av banmarkeringen.

Den genvägen fram till målfotoseger granskades förstås av måldomarnämnden som gav nådiga nicken efter moget övervägande.

Ett av argumenten från nämndens sida är att man inte till hundra procent kan säkerställa att ekipaget vinner även utan den aktuella situationen med att köra utanför pinnarna i slutskedet av loppet.

Och på några få sekunder kom störtskuren med reaktioner från engagerade grupper. En synpunkt var central. Har banmarkeringen spelat ut sin roll och kan det här beslutet bli ett prejudikat för framtiden?

En detalj som ”hjälpt” ekipagen att i nästan oförändrat tempo kunna köra på fel sida av pinnarna i full fart är utbyggnaden det senaste året av det så kallade säkerhetsspåret som finns på många banor.

Saknas kollektiv kompetens

Fakta i målet är att Jonas Moberg hamnade på fel sida under en längre sträcka. Vad var det i sammanhanget som fick domarna att inte diskvalificera målettan?

Vägen till seger i travlopp och i många andra idrotter följer oftast ingen given mall. Domarskrået flyttar dock travsporten in i en besvärlig fil om körningar utanför pinnarna även i framtiden genererar det här utslaget.

Proffsdomare, undrar någon. Ja, det har varit på tapeten och senaste projektet ”war room” har av som en händelse i dagarna lagts på is. Planen var att skapa ett koncept som finns i vissa fotbollsländer (VAR) men det saknas kollektiv kompetens. Det finns i dag 20 måldomare och för att täcka behovet över riket behövs drygt tio personer till i den kategorin.

Känslor och tankar på det humanistiska planet de senast dagarna kretsat runt Anders Roséns bortgång. Han var mest känd som lokalpolitiker men hade många strängar på sina lyra.

Travsporten och hästarna hade en central roll i Anders liv. Ett patos för honom var att följa tävlingarna utomhus. Tjusningen hos honom fanns i att på nära håll lyssna på hästarnas hovtramp och följa kuskarnas vedermödor i sulkyn.

Intresset hos Anders och familjen växte fram till ett hästägande. Under hösten lyste framgångarna starkt med en seger på Solvalla och senare följde förstaplatser med de delägda hästarna i travsportens elitserie V75.

Anders var också engagerad som ordförande i Hallands Travsällskaps valberedning. Entusiasmen var påtaglig och lagbyggaren Anders hade mycket ogjort i det arbetet.

Prövningens tid för publiken

2020 har varit en prövningens tid för publiken. Travbanan har haft dörren på glänt några gånger med verksamhet i restaurangen men efter de senaste råden från myndigheterna väljer banan att hålla grindarna stängda igen till nästa tävling.

Flera av V64-loppen är öppna historier och de tunga favoriterna lyser med sin frånvaro. Senast var Tony Afrika lite i skymundan en ljusglimt. Segern i början på oktober över den aktuella korta distansen har fastnat på näthinnan och stall Kolgjinis femåring med Dante i sulkyn blir en chansspik.

Peter Ingves jagar en storloppsseger. Halmstadkusken vann ett av försöken till Uppfödningslöpningen med Islay Mist Sisu, en av tre finalister från Per Nordströms stall, och Ingves som kör med ett stort självförtroende blir livsfarlig i lördagens final på Jägersro.

Fler lokala sportnyheter hittar du här