Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jim Gottfridsson har så här långt ett roligt första EM-slutspel.

EM-livet är gott för Gottfridsson

Som tonåring stack han ut i skogen och sprang när polarna gick på fest. När landslagskarriären skulle ta fart gjorde skador att han fick följa ett par mästerskap från soffan. I sitt första EM njuter Jim Gottfridsson av att vara precis där han vill vara.

Efter "skrällen i Split" – där värdnationen Kroatien besegrades – har Sverige tagit sig till ett regnigt Zagreb för att fortsätta EM-äventyret. Lördagskvällens match mot de franska världsmästarna blir en om möjligt ännu större och häftigare uppgift för Blågult.

Handbollslivet leker, om man frågar Jim Gottfridsson.

- Det är nästan så att man klappar sig själv på axeln när man lägger sig på kvällen, för alla de där extratimmarna man lade ner när man var 14, 15, 16, 17 år. Varje gång man har sagt nej till kompisar som har gått på fest, bara för att själv gå ut i skogen och springa eller dra till gymmet. Fy fasiken, det har varit värt varenda sekund, säger "Gotte" där han sitter uppkrupen i en fåtölj på spelarhotellet.

Blågul nyckelspelare

Tidigt spåddes han bli nästa stora svenska stjärna på herrsidan, men vägen till toppen har inte varit spikrak. Skador gjorde att han missade både VM 2015 och EM 2016, så mästerskapsdebuten dröjde till OS i Rio som blev misslyckat för både landslaget och Gottfridsson.

Under förbundskapten Kristján Andrésson har den 25-årige mittnian och spelmotorn från Ystad till slut växt ut till en nyckelspelare i Blågult. Gottfridsson var strålande i VM för ett år sedan och inför EM kunde inte ens den där fotskadan i början av hösten stoppa honom.

- När jag blev opererad den 6 september trodde jag aldrig att jag skulle spela EM med Sverige – och framför allt inte att jag skulle ha en så stor och betydelsefull roll i laget som jag har haft, säger Flensburgproffset.

- Försvarsmässigt saknar jag lite tajming fortfarande, men anfallsmässigt tycker jag att det har gått förvånansvärt bra. Jag har många assists, står bakom mycket och styr och ställer i spelet.

"Sånt här man älskar"

Jim Gottfridsson tycks dessutom ha den där förmågan att höja sig ett extra snäpp i de största matcherna. Som mot Kroatien i tisdags eller i VM-kvarten mot just Frankrike förra året.

- Det är sånt här man älskar som idrottsman, jag njuter så fullständigt av att spela såna här matcher, säger han.

Om Sverige och Gottfridsson kan bjuda på en ny skräll mot Frankrike ligger vägen mot EM-semifinal vidöppen.

- Pressen ligger på Frankrike, de är favoriter och har ett fantastiskt lag. Men kan vi få igång samma spel som senast blir vi svåra att slå.