Elitfotbollen har absolut inte råd med ett jaså till

Statsminister Stefan Löfven (S) vill att fotbollen ska komma igång. Men ansvaret överlämnar han fortfarande till Folkhälsomyndigheten. Hans partikollega i Falkenberg, Per Svensson (S) vill också att fotbollen ska komma igång.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Men till skillnad från statsministern gör han som kommunstyrelsens ordförande tillsammans med sina kollegor i Halmstad och Varberg, Jonas Bergman (M) och Ann-Charlotte Stenkil (M), gemensam sak och uppmanar i en skrivelse till Folkhälsomyndigheten och Riksidrottsförbundet att starta upp elitfotbollen.

Det är alltför sällan som man får ge politikerna en eloge i de evigt underskattade idrottsfrågorna, men desto större anledning då att ge det när så sker med Bergman som initiativtagare.

Och det är heller inte ofta man hör idrottsledare som HBK-managern Magnus Haglund lovorda initiativet med formuleringar som ”förnuftiga politiker med spelförståelse”.

Visst är det lite i egen sak då kommunerna nu minst av allt behöver elitklubbar i konkurs, uteblivna planhyror och procent på publikintäkter samt missade intäkter till hotell- och restaurangnäringen.

ANNONS

Men det är lika mycket ett erkännande hur viktiga klubbarna är för kommunen. Dels som varumärken, men framför allt – som samhällsansvarstagare även vad gäller bredd- och ungdomsverksamhet, funktionshindrade samt integration, där Jonas Bergman också hade pratat med HBK-ordföranden Pelle Nilsson för att hämta underlag till skrivelsen.

Självklart måste smittbekämpningen av detta jävulska coronavirus vara prio 1. Inget annat är viktigare.

Men jag begriper bara inte logiken. Eller bristen på densamma.

Att samlas på krogar, om än bara 50, är okej. Inomhus. Och något maxantal för antal besökare i ett köpcentrum, bara i den enskilda butiken, existerar inte. Inomhus.

Men 22 personer och där upptill ledare, avbytare och funktionärer tillåts inte spela fotboll. Utomhus.

Det är för mig yrkesförbud. Och precis lika ologiskt som att travet får köra vidare då travbanan anses vara en arbetsplats medan fotbollsarenan inte är det för professionella fotbollsspelare eller vad?

Okej, statsepidemiolog Anders Tegnell har hävdat att matcherna i sig inte är det största problemet utan vad de för med sig:

– Det kanske inte är något stort problem att 22 personer plus några andra träffas på en stor stadion och spelar en fotbollsmatch i 90 minuter. Men vad för det med sig ut i samhället på olika sätt? Vi tycker att det är viktigt att tänka på helheten, sa han till TT.

ANNONS

– Klubbarna måste också kunna ha den här dialogen med supportrar så att de förstår att deras uppträdande också kommer att påverka möjligheten att kunna spela fotboll.

Men gör då som Falkenbergs FF föreslog, skicka de vakterna som ändå inte behövs på folktomma arenor till krogarna för att säkerställa antalet besökare och att de håller social distansering. För det måste vara krognäringens problem – inte fotbollens.

I Tyskland har man till och med dragit det så långt att hemmalaget kan förlora matchen om dess supportrar missköter sig. Bra på så sätt att supportrarna då ställs till ansvar gentemot sin klubb. Men samtidigt farligt eftersom det kan sättas i system av mindre nogräknade ”supportrar” eller bortafans som i stället vill sabotera.

Men det viktigaste nu är att fotbollen, till en början utan publik, kommer igång nu, både på högre och lägre nivå. För elitfotbollen tål i nästa vecka inte ett jaså till. Då har vi snart de första klubbkonkurserna här.

ANNONS