Vancouvers Elias Pettersson gör ett av sina två mål mot Colorado.

Elias Pettersson hyllas efter ny poängfest

Lovorden haglar över Vancouvers svenska succérookie Elias Pettersson. Två baljor och tre assists blev det när laget hemmaslog Colorado med 7–6 i en dramatisk match.

|

Det blev bara en match utanför poängprotokollet för Pettersson. Målen mot Colorado var nummer åtta och nio för säsongen i NHL-ishockeyn.

Pettersson stod också för tre framspelningar, vilket ger totalt sex stycken denna säsong.

- Jag tror inte att han förstår hur bra han är, även om vi alla kan se att han spelar med ett stort självförtroende, sade expertkommentatorn John Garrett hos kanadensiska Sportsnet, rapporterar Expressen.

Redan i första matchminuten slog Pettersson en snygg passning diagonalt över halva planen till Brock Boeser som satte 1–0 för Vancouver.

Assist nummer två – också den till Brock Boeser – fick kommentatorerna att tappa hakan:

- En sådan framspelning som Pettersson gör där kräver ett högt hockey-IQ, utbrast Kevin Weekes hos NHL Network.

Svängig match

Matchen var jämn och svängig och lagen följdes tätt åt i målprotokollet. Andra perioden bjöd på inte mindre än totalt sju mål, varav Elias Pettersson svarade för ett.

Med 1:37 kvar av tredje perioden gjorde Nathan MacKinnon 6–5 till Colorado. Då klev Elias Pettersson fram igen – med bara halvminuten kvar slog han in kvitteringen till 6–6, vilket tog matchen till förlängning.

Även där utmärkte sig svensken. I slutsekunderna och med en man mer på isen spelade Pettersson fram Derrick Pouliot som satte det avgörande målet för Vancouver.

- Man fick gåshud när vi kvitterade i slutet. Det var en cool match, berättar Elias Pettersson för nhl.com efteråt.

- Hur roligt har du där ute? frågar en reporter.

- Jag har väldigt roligt, svarar Pettersson med ett belåtet leende.

Erikssons första mål

Till publikens jubel nätade Vancouvers Loui Eriksson för första gången den här säsongen, efter att han påpassligt var framme när Colorados målvakt Philipp Grubauer tvingades att släppa en retur.

Men det var Elias Petterssons match, och Loui Eriksson stämde in i hyllningarna till landsmannen:

- Det är helt otroligt att se honom. Matchen i natt var helt fantastisk. Han var inne på allt vi gjorde framåt. Och satte bara viktiga mål. Att han redan kan spela så här när han är så ung…ja, det är verkligen imponerande, säger han till Sportbladet.

Även Arizona–Carolina gick till förlängning. Hemmalaget hade en 3–0-ledning efter första perioden men Carolina hämtade upp underläget och kvitterade. Arizonas Michael Grabner slog in vinnande 4–3 drygt en minut in i förlängningen.