Helena Ekholm fick Bragdguldet 2009. Arkivbild.
Helena Ekholm fick Bragdguldet 2009. Arkivbild.

Ekholm till Öberg: "Njut av situationen"

Magdalena Forsberg gläds över att Hanna Öberg fick Bragdguldet. Och Helena Ekholm är glad över att en ny skidskytt prisades.

ANNONS
|

I OS var Hanna Öberg en högoddsare, men i bragdguldsammanhang var hon favoriten som tog hem guldet. Och hennes pris var populärt, inte minst hos Sveriges mest kända skidskyttar.

- Det är klart att det värmer lite extra för mig som skidskytt men inte bara jag som bestämmer, vi är en hel jury, säger Magdalena Forsberg, jurymedlemmen som vann det mesta, men aldrig Bragdguldet.

ANNONS

Att det var ett OS-guld Öberg vann, och att det kom som en blixt från en klar himmel, var anledningarna till att det blev just Öbergs namn som lästes upp som pristagare.

- Hon gjorde en fantasisk prestation när hon vann under den pressen och de förhållandena, säger Forsberg.

- Men det är alltid tajt, det är alltid ett svårt beslut. I år fanns det många värdiga vinnare.

"En bragd, faktiskt"

Helena Ekholm är den enda tidigare skidskytten som har vunnit Bragdguldet, 2009. Ekholm gladdes mycket åt Öbergs pris, och hade ett tydligt råd till årets pristagare:

- Njut av situationen och fokusera sen på nästa lopp, säger Ekholm till TT.

ANNONS

TT: Hur högt rankar du din bragdguldsmedalj?

- Jerringpriset är kanske lite högre, säger Ekholm om ett pris hon har men som Hanna Öberg inte vunnit än.

- Men hon har ju en OS-medalj, så det kanske jämnar ut sig.

Björn Ferry gillar också juryns beslut.

- Jag är inte så road över att jämföra olika idrotter. Men när man ska ta med det där med bragd, som jag tolkar som något utöver det vanliga och som är överraskande och oväntat, då var det inte fel att ge Hanna Öberg bragdguldet, säger han till SVT.

- Ingen, inte ens jag, trodde att Hanna Öberg skulle slå till med ett OS-guld. Det Hanna gjorde var helt oväntat och en bragd, faktiskt, fortsätter Ferry.

ANNONS

Bergqvist föredrog Duplantis

Störst konkurrens kom från stavhopparen Armand Duplantis, men även från friidrottsvärlden kom vissa applåder över juryns beslut.

"Grattis Hanna Öberg! Välkommen i klubben!!", skriver höjdhopparen och tidigare bragdguldsvinnaren (2004) Stefan Holm på Twitter.

Idrottsminister Annika Strandhäll vill också gratulera:

"Mitt i prick! Stort grattis till Bragdguldet Hanna Öberg. OS-guldet i skidskyttets distans i Sydkorea var en fantastisk uppvisning. Dessutom upphämtningen i stafetten – gick ut på 8–9:e plats och Sverige tog silver! En storslagen idrottsprestation", skriver Strandhäll på Twitter.

Höjdhopparen Kajsa Bergqvist, själv bragdmedaljör 2005, tycker däremot att priset borde ha gått till Armand Duplantis.

- Armands bragd är svåröverträffad. Men jag förstår, ett OS-guld väger tyngre, säger hon till SVT och tillägger:

- Men man kan trösta sig med att han kommer att få fler chanser. Jag är rätt säker på att han kommer att tillhöra världseliten i många år framöver i sin sport.

ANNONS
TT

ANNONS