Kim Ekdahl Du Rietz i sitt senaste mästerskap, EM 2014. Nu gör han comeback i landslaget. Arkivbild.
Kim Ekdahl Du Rietz i sitt senaste mästerskap, EM 2014. Nu gör han comeback i landslaget. Arkivbild.

Ekdahl Du Rietz tillbaka – siktar på OS 2020

I våras gjorde han comeback i klubbhandbollen. Nu återvänder Kim Ekdahl Du Rietz även till landslaget med sikte på OS 2020.

ANNONS
|

Paris SG-stjärnan Kim Ekdahl Du Rietz är med i den svenska truppen till landskamperna mot Spanien och Österrike senare i oktober.

- Jag har haft en dialog med Kim ända sedan jag blev förbundskapten. Det här blev ett resultat av att han kom tillbaka till handbollen och skrev ett längre kontrakt med Paris. Kim är framför allt en väldigt bra handbollsspelare, världsklass både framåt och bakåt. Dessutom utvecklar han vår grupp med sin erfarenhet, säger Sveriges förbundskapten Kristján Andrésson.

ANNONS

Senaste landskampen 2014

Den 29-årige Kim Ekdahl Du Rietz spelade i landslaget senast 2014. Han var med i EM i januari, men lade senare under året ner landslagsspel.

Under våren 2017 slutade han helt med handbollen, för att ett år senare göra comeback. Först i sin gamla tyska klubb Rhein-Neckar Löwen, och sedan skrev han på ett tvåårskontrakt med franska Paris Saint-Germain.

- Sen jag började spela igen i våras har jag vetat eller känt väldigt starkt att det hade varit kul att göra det igen (spela i landslaget), säger Ekdahl Du Rietz i en videointervju med handbollsförbundet.

- Det är nog nästan första gången jag verkligen känner ett sug och att det ska bli roligt att spela i landslaget.

Nästa stora uppgift för landslaget är VM i Danmark och Tyskland i januari. Men Ekdahl Du Rietz siktar också på hemma-EM 2020 – och OS i Tokyo senare samma år.

ANNONS

- OS 2020 är drömmålet och det jag siktar på i nuläget. Men det är två bra mästerskap på vägen dit också med VM i Danmark och Tyskland och hemmamästerskap efter det. Så de här två åren som kommer är väldigt spännande. Tanken är att vara med och spela om medaljerna, framför allt OS-medaljerna, säger Ekdahl Du Rietz, som redan har ett OS-silver från 2012.

Ny turnering

Sverige ska under hösten och våren spela i en ny landslagsturnering, Euro Cup, där man inleder mot Spanien i Malmö den 24 oktober och borta mot Österrike den 28 oktober. Det är sista landslagssamlingen innan VM-truppen tas ut.

- Vår förhoppning är att få dit ett hyfsat fräscht gäng, de spelar ju i tuffa ligor och spelar många matcher, som kan träna bra tillsammans och förbereda sig inför VM med det spel som vi vill sätta till VM, säger Kristján Andrésson.

ANNONS

I turneringen deltar de tre nationer som ska arrangera EM 2020: Sverige, Norge och Österrike. Dessutom ingår regerande Europamästaren Spanien som liksom arrangörsländerna slipper kvalspela för en plats i mästerskapet. De fyra länderna möter varandra i matcher samtidigt som EM-kvalet spelas.

TT

Fakta: Sveriges trupp till Euro Cup

Målvakter: Andreas Palicka, Rhein-Neckar, Mikael Appelgren, Rhein-Neckar.

Vänstersex: Jerry Tollbring, Rhein-Neckar, Hampus Wanne, Flensburg-Handewitt.

Mittsex: Andreas Nilsson, Veszprem, Jesper Nielsen, Paris Saint-Germain, Max Darj, Bergischer.

Högersex: Niclas Ekberg, Kiel, Mattias Zachrisson, Berlin.

Vänsternio: Kim Ekdahl Du Rietz, Paris Saint-Germain, Lukas Nilsson, Kiel, Simon Jeppsson, Flensburg-Handewitt, Philip Henningsson, IFK Kristianstad.

Mittnio: Jim Gottfridsson, Flensburg-Handewitt, Linus Arnesson, Bergischer.

Högernio: Albin Lagergren, IFK Kristianstad.

Extraspelare på plats i Malmö: Tobias Thulin (mv), Redbergslid, Fredric Pettersson, Montpellier, Daniel Pettersson, Magdeburg, Jesper Konradsson, Skjern.

Fakta: Sveriges matcher i Euro Cup

24 oktober: Spanien (hemma)

28 oktober: Österrike (borta)

10/11 april 2019: Norge (b)

13/14 april 2019: Norge (h)

12/13 juni 2019: Spanien (b)

15/16 juni 2019: Österrike (h)

ANNONS