Sveriges målvakt Andreas Palicka njuter av att få spela om EM-medaljerna med landslaget.
Sveriges målvakt Andreas Palicka njuter av att få spela om EM-medaljerna med landslaget.

Efterlängtat medaljläge för Palicka

Han debuterade i handbollslandslaget för elva år sedan. Först nu är Andreas Palicka med och slåss om medaljerna i ett mästerskap med Blågult.

ANNONS
|

Under två timmar betade de fyra semifinallagen av sina pressträffar nere på planen i Arena Zagreb. Andreas Palicka klev ut på golvet, fyrade av ett brett leende och bara njöt av vetskapen att få komma tillbaka på fredagskvällen.

Då väntar semifinalen mot Danmark.

Andreas Palicka är äldst i det unga svenska laget med sina 31 år. Ingen hög ålder, men hur man än vrider och vänder på det har skåningen i alla fall tagit ett litet kliv in i karriärens höst. Just därför var känslorna lite extra starka över att äntligen få spela om medaljer med landslaget.

ANNONS

- Det är en härlig känsla att stå här och veta att man ska spela en semifinal. Jag har fått uppleva det mängder av gånger i klubblaget och haft som stort mål att få kämpa om medaljer med landslaget, säger han.

Dålig tajming

Palicka gjorde sitt första mästerskap i VM i just Kroatien 2009. Sedan missade han bland annat hemma-VM två år senare (då Sverige nådde semifinal och blev fyra) och OS i London året därpå (svenskt silver).

- Tajmingen i min karriär har inte varit helt perfekt. Jag åkte på en allvarlig skada som hade kunnat kosta mig karriären och det var en anledning till att jag inte var med 2011. Sedan valde jag att inte vara med i landslaget ett tag och missade OS och lite sånt. Men nu är det full glädje och motivation, jag siktar mot OS 2020 också. Det är inget snack, säger Palicka som får välkommet besök i Zagreb lagom till semifinalen.

ANNONS

- Det är hela min familj. Fru, barn, min morsa och farsa och syster. Vi sa det, att går vi till semifinal så kommer ni ner. Jag har inte träffat barnen sedan genrepet i Partille. Man kan inte vara annat än glad.

Palickas tur?

Sett till statistiken har Sverige EM:s bästa målvaktspar i Palicka och Mikael Appelgren, den tajta duon som kamperar ihop även i Rhein-Neckar Löwen. Än så länge har de två blågula nyckelspelarna startat varannan match och om det fortsätter så är det Andreas Palicka som får förtroendet mot danskarna.

Men det är inget man ska ta för givet, menar han.

- Vi har faktiskt en öppen diskussion inför varje match, men hur den ser ut är ju så klart ingenting vi kommer att snacka om i media. Det kan hända att jag står, det kan hända att "Äpplet" står, säger Palicka inför karriärens 80:e – och kanske största – landskamp.

ANNONS

- Danmark är ett komplett lag. Vi har skakat dem två gånger de senaste åren, men de har mer erfarenhet och en bredare trupp. En bra dag kan vi slå dem.

Zagreb, TT:s utsände

Fakta: Andreas Palicka

Född: 10 juli 1986.

Klubb: Rhein-Neckar Löwen.

Moderklubb: H43 Lund.

A-landskamper: Gör sin 80:e mot Danmark.

Tidigare mästerskap: VM 2009, EM 2012, VM 2017.

ANNONS