Det började bra för Sverige och Amanda Zahui, men till sist slutade det med en klar förlust mot Tjeckien.

Efter kollapsen: "Så in i helvete förbannad"

Sverige kunde säkra slutspelsplatsen i basket–EM – men kollapsade totalt mot Tjeckien. Det gjorde Amanda Zahui rasande.

|

Sverige tog inte chansen att säkra en plats i slutspelet i den andra gruppspelsmatchen mot Tjeckien. I stället stod Blågult för en sällan skådad kollaps och föll med 64–71, efter att ha varit i ledning med så mycket som 17 poäng.

- Jag vet inte vad som hände. Jag måste kolla på video. I första halvlek spelade vi bra i både anfall och försvar. I andra spelade tjeckerna bättre och satte sina treor, säger Frida Eldebrink.

På söndag möter Sverige mästerskapsfavoriten Frankrike i den sista gruppspelsmatchen. Vid vinst med tio poäng eller mer, tar Sverige hem gruppen. Vid förlust krävs det att Tjeckien slår Montenegro för att Blågult ska få spela åttondel.

- Vad som helst kan hända och det är en del av turneringen. Basket är inte bara en fysisk sport, det är en mental sport, säger Zahui.

"Gav dem matchen"

Det såg länge lovande ut för Sverige som presterade toppbasket i andra perioden. Anfallsspelet lossnade, aggressiviteten i försvaret lyste och Frida Eldebrink visade upp sin fulla potential för första gången i det här mästerskapet. Efter en trea av Amanda Zahui ledde Sverige med 44–30 i halvtid, varav 30 poäng kom i andra perioden.

Sedan tog det tvärstopp. Sverige släppte in 22 poäng bakåt och mäktade bara med åtta framåt. Inför fjärde perioden hade Sveriges ledning krympt till en poäng, 53–52.

Utförsbacken fortsatte i fjärde perioden. Tjeckerna bombade i treor på löpande band, samtidigt som Sveriges anfall än en gång stod helt i stå.

- Vi gav dem matchen och gick ifrån det som fungerade. Vi slutade spela som ett lag. Hela grejen är att vi har kommit hit som ett lag, det är därför vi är här. Jag känner att vi började spela individuellt, även i försvaret, säger Zahui och fortsätter:

- Det var inte samma känsla som i första halvlek. Det gör mig förbannad, för det är något som vi kan kontrollera.

TT: Hur går man vidare från en sådan här förlust?

- Den gör mig förbannad så in i helvete. Jag är en väldigt dålig förlorare. Men lika så som att vi inte kunde njuta efter Montenegro, lika lite kan vi vara förbannade över denna förlust, säger Zahui.

Abdi bars av planen

Forwarden Farhiya Abdi skadade sig under motståndarnas korg tidigt i den fjärde perioden och fick bäras av planen. Landslagets presschef Robin Svensson kunde på fredagseftermiddagen inte ge några besked om hur allvarlig skadan var.

"Vi vet inte mer i nuläget än att Farhiya skadat låret och att hon kommer att undersökas", skriver han i ett sms.

Rättad: I en tidigare version angavs fel halvtidsresultat.

Riga, TT:s utsända

Fakta: Så går Sverige till slutspel

Söndag, 20.00 (svensk tid): Sverige–Frankrike.

Om Sverige vinner sista gruppspelsmatchen mot Frankrike med tio poäng eller mer, vinner man gruppen.

Vid förlust kommer Sverige trea i gruppen, förutsatt att Tjeckien vinner över Montenegro.

Skulle Tjeckien förlora hamnar Sverige, Montenegro och Tjeckien på samma poäng. Då avgörs vilka lag som går vidare i en inbördes tabell.

Måndag: Eventuell åttondelsfinal.

Sverige spelar i grupp B tillsammans med Frankrike, Tjeckien och Montenegro.

De tre bästa lagen i gruppen går vidare till slutspel.

Ettan i gruppen går direkt till kvartsfinal. Tvåan och trean spelar åttondelsfinal mot tvåan och trean i grupp A.

Om två lag hamnar på samma poäng: Inbördes möten avgör.

Om tre lag hamnar på samma poäng: En inbördes tabell skapas mellan de tre lagen, och poängskillnad avgör. Resultaten mot det fjärde laget i gruppen räknas bort.

Mästerskapet avgörs i Lettland och Serbien.

Gruppspelet spelas 27-30 juni, åttondelsfinalerna 1-2 juli, och sedan är det slutspel i Belgrad 4-7 juli.

De sex främsta lagen är direktkvalificerade till kvalet till OS 2020.