Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jani Hakanpää, Sakari Manninen och Harri Pesonen jublar efter segern mot Sverige. Nu laddar de finländska spelarna om inför lördagens semifinal mot Ryssland.

Efter jätteskrällen: "Bara halvvägs ännu"

Segern över Sverige beskrivs som en av de största segrarna i Finlands hockeyhistoria. Samtidigt försöker spelarna ladda om för Ryssland i semifinal:

Den 27-årige Kärpätbacken – en av 18 VM-debutanter i laget – gjorde ett av målen i skrällsegern över Tre Kronor i Kosice och var själaglad efteråt:

- Det var enkelt för oss att gå ut och spela, vi hade inget att förlora och de hade allt tryck på sig. Vi pratade innan om att köra hårt och spela modigt så att vi inte skulle sitta hemma sedan och ångra oss för att vi inte gjorde mer.

Den inställningen ska ta Finland över nästa hinder också i form av stjärnfyllda Ryssland.

Segern över Sverige beskrivs i finländska medier som en av de största i historien, skriver Yle.

"Lejonen åt lammen"

Tidningen Iltalehti har rubriken ”Lejonen åt lammen” och krönikören Harri Laiho skriver att ”Lejonens klor rev sönder pappren” och syftar på att hockeymatcher inte avgörs på pappret, där ju Sveriges 21 NHL-spelare mot Finlands två skvallrade om slagstyrkan.

” Vackert! Sensationellt! Ofattbart! En av den finska ishockeyhistoriens största segrar!”, skriver Laiho, enligt Yle.

MTV:s hockeyexpert Petteri Sihvonen lyfter fram den taktiska triumfen.

”Ishockey är en taktikidrott. Om spelsystemet är klart bättre – som det är i Lejonens fall – minskar det avsevärt på skillnaderna i spelarmaterialet. Lejonens 'byalag' slog enkelt Tre Kronors NHL-stjärnor”.

Mot himmelska höjder

Finlands förbundskapten Jukka Jalonen tror att segern över Sverige kan lyfta hans lag till oanade höjder:

- Nu blir motståndet ännu tuffare, men vi kan ge vilket lag som helst en match. När man spelar med passion och hjärta kan det ge resultat. Det här visar att det finns riktigt bra spelare som håller till i Europa, sade han till C More.

Finland har vunnit två VM-guld i historien, 1995 i Stockholm och 2011 i – jo, just det – Bratislava.