Carina Robertsson, arenachef för Halmstad Arena, har haft en bra dialog med Svenska ishockeyförbundet efter senaste tidens incidenter i ishallen.
Carina Robertsson, arenachef för Halmstad Arena, har haft en bra dialog med Svenska ishockeyförbundet efter senaste tidens incidenter i ishallen. Bild: Roger Larsson

Efter incidenterna – arenachefen vidtar åtgärder

Isen har spruckit, plexiglas har lossnat, vajrar har gått sönder och senast låg ett ismaskinshaveri bakom att Halmstad Hammers match mot Kallinge-Ronneby försenades så att slutsignalen gick efter midnatt. HP träffade teamet i Halmstad arena och fick en inblick i hur de jobbar med att lösa problemen i ishallen och förbättra multisportarenan som hyser flera av Halmstads elitlag, föreningar, skolidrott och evenemang.

ANNONS
|

Halmstads multiarena, som kostade 360 miljoner att bygga och som invigdes i februari 2010, har numera elva år på nacken. I samband med att arenan uppfördes, byggdes också den betydligt äldre ishallen in under samma tak.

Det har varit problem med ishallen i den gamla delen av Halmstad arena under de två senaste säsongerna.

Sprucken is, lossat plexiglas, trasiga vajrar och senast i raden, ett ismaskinshaveri.

Det är ingen rolig situation för de sex fastanställda vaktmästarna i arenan och deras chef.

– Det är inget roligt alls utan mycket stressande, säger Carina Robertsson, arenachef för Halmstad arena, som basar över tolv fastanställda medarbetare.

ANNONS

Sedan matchen mot Kallinge-Ronneby i mitten av januari, där slutsignalen ljöd några minuter efter midnatt, har Robertsson vidtagit åtgärder för att ha bättre beredskap när Hammers spelar.

– Efter den senaste incidenten med ismaskinen har vi utsett tre av våra fastanställda vaktmästare till isansvariga under a-lagsmatcherna, berättar Robertsson och fortsätter:

– Det är för att vi ska ha en person som äger ansvaret att kunna reparera eller åtgärda om det uppstår någon incident under match. Det är dessutom den personen som alltid stämmer av med Peder Carlsson (Halmstad Hammers klubbchef) inför match så att arenaleveransen är som förväntat. Den ansvariga säger också hej till domarna och stämmer av allt inför och efter matcherna.

Nytt ansvarsområde

HP får också chansen att träffa en av de ansvariga vaktmästarna för ishallen, Daniel Ström.

Daniel Ström är en av sex fastanställda vaktmästare och han har, tillsammans med två kollegor, fått som uppgift att ansvara för ishallen under Halmstad Hammers a-lagsmatcher ifall en ny incident skulle inträffa.
Daniel Ström är en av sex fastanställda vaktmästare och han har, tillsammans med två kollegor, fått som uppgift att ansvara för ishallen under Halmstad Hammers a-lagsmatcher ifall en ny incident skulle inträffa. Bild: Roger Larsson

Han håller precis på med isvård på den nya isen och kör den nyinköpta issargfräsen längs med sargen, ett verktyg som underlättar för personalen att få isen jämn och fin.

Han berättar att den största skillnaden mellan den gamla ishallen (där Hammers spelar sina matcher) och den nya vägg i vägg är kylaggregaten.

– Kylan är annorlunda i den gamla hallen jämfört med den nya. Isen i den nya hallen kyls ner mer effektivt, den fryser snabbare och det blir en hårdare is, förklarar han och fortsätter:

ANNONS

– I den gamla hallen krävs det mer energi och tar längre tid att kyla och det gör att isen blir lite mjukare. En mjukare is gör att det blir mer snö när man åker på den och då krävs det att den hyvlas mer och risken finns också att man måste lägga på mer vatten.

Just isvården är en annan aspekt som personalen i arenan jobbat mycket med.

– Vi har utökat isvårdstimmarna och lägger mer tid på att spola och hyvla nu, säger Carina Robertsson.

Jobbar hårt med att förbättra

Hon har haft en tät dialog med Svenska ishockeyförbundet sedan hon fick ta del av den första domarrapporten som skickades in till förbundet för ett år sedan, då låg den dåliga kvalitén på isen som grund för rapporten.

– Vi vill inte att förbundet ska bli osäkra på om vi kan leverera. Jag har haft väldigt bra samtal med förbundet och jag upplever att vi har en bra relation. De har varit på besök hos oss och de ser att vi är intresserade, lyssnar in, vill utveckla och att vi kan arrangera evenemang väldigt bra, säger Robertsson.

Vaktmästarna följer dessutom ett protokoll inför varje match där bland annat både sarg och plexiglas gås igenom samt att en utvärderingsenkät lämnas till ishockeydomarna innan match för att få feedback direkt.

ANNONS

– Enkäten var en direkt åtgärd efter domarrapporten och gör att vi får feedbacken till oss direkt och kan agera utifrån den, säger Robertsson.

Trots den senaste tidens negativa incidenter jobbar arenapersonalen hårt med att förbättra hela multiarenakomplexet som använts till stora evenemang som bordtennis-VM och melodifestivalen samt mässor och skolidrott, för att ta några exempel.

Under en rundvandring i arenan får HP ta del av några av åtgärderna man redan genomfört eller som just nu pågår.

Bytt all belysning till ledbelysning

I ishallen har man under förra årets sista månader till exempel bytt ut all belysning till ledbelysning.

– Vi håller på mycket med energibesparing i hela fastigheten och fokuserar på att vara en hållbar anläggning, säger Robertsson.

Och det finns fler projekt som är på gång.

– Vi tittar på om vi kan investera i en ny mediakub och eftersom ishallen är en plåtanläggning utan innertak, jobbar vi på att se över hur vi kan få en bättre akustik i hallen eftersom det är ett problem med ljudet från vår ljudanläggning, säger Kent Johansson som jobbar med underhåll, drift, teknik och säkerhet i Halmstad arena.

Men det är inte bara i ishallen som det pågår ett arbete med att förbättra.

I stort sett hela multiarenan håller just nu på att få ett ansiktslyft.

ANNONS
Arenakoordinator Jonas Andersson och arenachefen Carina Robertsson framför de orangea väggarna som just nu fräschas upp och målas om till en grå ton inne i Halmstad arena.
Arenakoordinator Jonas Andersson och arenachefen Carina Robertsson framför de orangea väggarna som just nu fräschas upp och målas om till en grå ton inne i Halmstad arena. Bild: Roger Larsson

Väggar målas i mörkare färger, belysningen byts ut till led och dessutom har teleskopläktarna i A1 och A2 bytts ut samt att det har köpts in resultattavlor till båda hallarna.

– Det handlade mer om en arbetsmiljöfråga. Läktarna krävde mycket av personalen och har inte varit funktionsdugliga, säger Robertsson och får medhåll av Johansson.

– Företaget som tillverkade de gamla teleskopläktarna finns inte kvar. Därför fick vi söka investeringsmedel för nya. Vi har nu sex mobila läktare som är funktionssäkra. Innan viste vi med hundra procents säkerhet att vi skulle få ringa en reparatör för att få ut den sista biten. Nu rullar de ut smärtfritt och är näst intill helautomatiska, säger Johansson.

Nytt golv i A-hallarna

Dessutom kommer det att göras ett golvbyte i A1 och A2.

– Vi håller på att synka ihop en tid. Vi har många arrangemang som står och bankar och ska komma in. Det kommer att ta minst tre veckor att riva ut och lägga nytt och förhoppningsvis kommer vi att göra det i sommar, säger Johansson.

– Vi utreder möjligheten att fälla in en volleybollplan i A1 efter starka önskemål från Hylte/Halmstad för att skapa bättre förutsättningar för dem, säger Robertsson och fortsätter:

– Det blir spännande och ett rejält lyft. För oss är kundnöjdheten det allra viktigaste.

ANNONS
Kent Johansson, ansvarig för underhåll, drift, teknik och säkerhet i Halmstad arena, har varit med om att bland annat byta ut teleskopläktarna i A1 och A2 två gånger om och kommer i sommar att vara delaktig i ett golvbyte i samma hallar.
Kent Johansson, ansvarig för underhåll, drift, teknik och säkerhet i Halmstad arena, har varit med om att bland annat byta ut teleskopläktarna i A1 och A2 två gånger om och kommer i sommar att vara delaktig i ett golvbyte i samma hallar. Bild: Roger Larsson

Detta är Halmstad arena

Fyra fullstora idrottshallar

Fem mindre specialhallar

Ishall med två fullstora rinkar och en mindre isbana

Halmstad Arena Bad med äventyrsbad och simhall

Halmstads Idrottsmuseum

Två gym

14 konferenslokaler

Elva elvamanna fotbollsplaner med naturgräs varav en matchplan med läktare

Två elvamanna fotbollsplaner med konstgräs

Fem sjumanna fotbollsplaner med naturgräs

Två femmanna fotbollsplaner med naturgräs

Cricketplan

Halmstad Arena Skatepark

Föreningskanslier och kontorslokaler

Lunchrestaurang, caféer och kiosker

ANNONS