Lagkaptenen Victor Nilsson Lindelöf deppar.
Lagkaptenen Victor Nilsson Lindelöf deppar. Bild: Stefan Jerrevång/TT

Efter 2–5: Tomassons projekt något att tro på?

Marknadsföringen talade om en ny gryning, en ny era.
Vad vi fick se i Guimarães var ett fortsatt virrande i ett kompakt landslagsmörker.
Efter 2–5 mot Portugal tycks det där ljuset i tunneln vara långt borta.

ANNONS

– Vi möter ett bra lag. Det är aldrig roligt när man släpper in så många mål, säger lagkaptenen Victor Nilsson Lindelöf till Viaplay.

Reformarbetet under nye förbundskaptenen Jon Dahl Tomasson är genomtänkt, in i detalj planerat men det första praktiska utförandet berättade med brutal tydlighet att det krävs mer än tre kollektiva träningar för att det här ska bli något att tro på.

Om det är något att tro på.

Besöket på Estádio Dom Afonso Henriques gav inte mycket hopp om framtiden för ett av motgångar sårat svensk herrlandslag. Det gav snarare legitimitet åt dem som hävdade att nedgången under Janne Andersson mest var en fråga om kalibern på de spelare Tomassons företrädare hade till sitt förfogande.

ANNONS

– Vi möter ett fantastiskt motstånd. Det är första matchen vi spelar, vi har tre dagar på oss att förbereda oss. Det är klart att allting inte är perfekt, säger lagkaptenen Nilsson Lindelöf.

Tomassons offensiva tänk ställer höga individuella krav på spelarna, framåt som bakåt.

Framtungt lag

Det är ofrånkomligt med ett framtungt lag med Dejan Kulusevski, Alexander Isak, Anthony Elanga och Viktor Gyökeres på planen samtidigt. Men i den kvartetten finns också landslagets spetskvalité koncentrerad.

Tomasson vill ha mer än så, helst fem spelare som är drivande i anfallen. Högerbacken Emil Holm såg inledningsvis ofta mer ut som en högerytter och var ibland framför Kulusevski.

En numerär vinst när bollen befann sig på Portugals planhalva, som när Isak hotade direkt med en farlig chans, men en stor risk vid portugisiska kontringar.

Där gick landslaget bort sig efter en lovande start. Spelarna var inte synkade i vem och när de skulle täppa till luckorna. Speciellt Rafael Leão var ett ständigt hot mot Holm som hade ett mindre helsicke.

Svahgeterna blottlades

Robin Olsen räddning på Matheus Nunes avslut var strålande, men attacken var också ett varsel om vad som var på väg. I 24:e minuten vände Bernardo Silva inåt och prickade stolpen. Leão dunkade in returen.

ANNONS

De gamla, svenska svagheterna blottlades. Jens Cajuste, den centrale mittfältaren, var steget efter Matheus Nunes och ingen av mittbackarna Victor Nilsson Lindelöf eller Isak Hien stötte fram. Nunes bockade och bugade och placerade in 2–0.

Att inleda en tydlig speltaktisk riktningsförändring borta mot Portugal var lite som att be om en örfil eller två.

Käftsmällen en påminnelse

I stället väntade en käftsmäll, en ny påminnelse om hur långt svensk landslagsfotboll halkat efter Europas toppnationer – och hur mycket arbete som återstår för ett närmande.

Anthony Elanga hängde inte med Nélson Semedo, på vars passning Bruno Fernandes rullade in 3–0 i öppen bur. Hien schabblade, Bruma gjorde 4–0 varpå Gyökeres reducerade omgående. Gonçalo Ramos rullade in 5–1 när Sverige bjöd på ett nytt öppet hus.

Inhopparen Gustaf Nilsson nickade på tilläggstid in sitt första landslagsmål i sin första riktiga landskamp. Tidigare har han gjort ett mål under en januariturné.

– När man möter så här bra motståndare, är det detaljerna som avgör. Är man lite för sent in i pressen, hittar de ytor och då blir det svårt, säger Victor Nilsson Lindelöf.

Förbundskapten Jon Dahl Tomasson och hans närmaste man Remy Reijnierse.
Förbundskapten Jon Dahl Tomasson och hans närmaste man Remy Reijnierse. Bild: Stefan Jerrevång/TT
ANNONS