Sverige besegrade Danmark med 34–32 i Scandinavium.
Sverige besegrade Danmark med 34–32 i Scandinavium. Bild: Adam Ihse/TT

Effektiv kontringshandboll när Sverige segrade

Effektiv kontringshandboll – och många matchvinnare. Elva spelare gjorde två mål eller fler när Sverige besegrade Danmark med 34–32.
– Vi har en otrolig bredd i landslaget. Oavsett vem som kommer in på banan visar vi att vi är ett världens bästa lag, säger vänsternian Eric Johansson.

ANNONS
|

Det var svängigt, fartigt och över 10 000 åskådare i Scandinavium när Sverige och Danmark gav en försmak på handbolls-VM som spelas i Sverige och Polen i januari.

– Detta var första gången som jag spelar i Scandinavium. Det var inte riktigt fullsatt men ändå ett otroligt tryck. Klart att man får en väldigt god försmak av vad som ska komma, säger Eric Johansson.

Den 22-åriga Eskilstunakillen gör sin första säsong i storklubben Kiel. Han var en av många svenska spelare som byttes in mot Danmark och presterade på hög nivå.

– Vi har haft en tro på Eric hela tiden. Sedan han kom till Kiel har han tagit ännu ett steg. På den här samlingen har han visat fantastiska försvarsegenskaper och blivit tuffare där, säger förbundskaptenen Glenn Solberg och fortsätter:

ANNONS

– Eric har en enorm potential och kommer att bli riktigt bra. Han tränar bra och är en intelligent kille.

”Väldigt bra bredd”

Eric Johansson, Felix Claar, Lukas Sandell och Oscar Bergendahl kom in istället för Jonathan Carlsbogård, Jim Gottfridsson, Albin Lagergren och Max Darj efter en kvart när Sverige hade rivstartat med imponerande kontringshandboll mot Danmark.

– De som startade spelade fantastiskt de första 15 minuterna. Sen kom det in ett nytt gäng och spelade fantastiskt. Vi tror på spelarna vi har. Vi ger dem tillit och ansvar och de presterar. Vi har en väldigt bra bredd, och det visar vi också idag, säger förbundskaptenen Glenn Solberg.

EHF European Cup är en miniturnering för de fyra landslag som inte behöver spela kval till EM 2024.

Efter den imponerande segern i Tyskland i torsdags besegrade de svenska Europamästarna nu guldlaget från de två senaste VM-turneringarna.

Skarpa kontringar

TT: Vilken del av spelet har ni visat i de här landskamperna att ni har tagit ytterligare kliv i sedan EM-guldet?

– Kanske löpte vi mer nu och kontringarna har varit ännu skarpare än i EM. Vi gjorde 15 mål på kontring i Tyskland och nu gjorde vi tio bara i första halvlek mot Danmark. Det hänger kanske ihop med att vi gör byten, använder hela truppen och orkar springa, säger Solberg.

ANNONS

Den inbytte Eric Johansson spelade starkt försvarsspel hela tiden men det dröjde innan han fick utdelning i anfallsspelet. Men till slut kom det några mål.

Med en och en halv minut kvar gjorde Johansson 33–31 på ett beslutsamt sätt. Det blev för mycket för Danmark.

Nu skingras handbollslandslaget och återsamlas inte förrän 2 januari i Halmstad. Då börjar uppladdningen inför hemma-VM som spelas 11–29 januari.

ANNONS