Jimmy Durmaz fick hot och hat riktat mot sig efter VM-matchen mot Tyskland i somras. Arkivbild.
Jimmy Durmaz fick hot och hat riktat mot sig efter VM-matchen mot Tyskland i somras. Arkivbild.

Durmaz hoppas rasisternas hjärnor rättas till

Hat och hot regnade in över Jimmy Durmaz i sociala medier efter fotbolls-VM i somras. Tidigare i veckan ålades en tonårspojke att betala böter för sina rasistiska kommentarer – ett bra beslut, enligt Durmaz.

ANNONS
|

- Hoppas att andra får rätt i sina hjärnor och tänker till innan de gör något liknande, säger han till Sportbladet.

Landslagsmittfältaren Durmaz orsakade frisparken som Tyskland avgjorde på i slutsekunderna i gruppspelsmatchen i Sotji. Den misslyckade glidtacklingen ledde till att Durmaz omgående fick utstå hatiska och rasistiska påhopp på sociala medier.

ANNONS

En av kommentarerna kom från en ung pojke från Västsverige. Åklagare anser nu att pojken ska betala böter för att bland annat ha skrivit "jävla blatte" på kontot, enligt Göteborgs Posten. Brottet rubriceras som förtal och har lett till ett strafföreläggande.

- Det är bra att det händer något. Att det blir konsekvenser när man beter sig på det sättet, kommenterar Durmaz beslutet till Sportbladet.

- Det är en ung kille och för mig handlar det inte om summan utan att man visar att det här verkligen är fel, att det är ett brott mot lagen, tillägger han.

Dagen efter matchen tog landslaget i en gemensam manifestation avstånd från hatstormen och ställde sig mangrant bakom Durmaz. Men trots mycket stöd och kärlek från flera håll, säger Durmaz till Sportbladet att han fortfarande får utstå rasism.

- Det finns fortfarande kvar. Det droppar in ibland på sociala medier. Men jag hoppas att det här straffet kan bidra till att det blir ännu mindre.

ANNONS
TT

ANNONS