Jimmy Durmaz, som fick motta hot och hat efter Sveriges förlust mot Tyskland, höll ett tal och backades upp av lagkamraterna innan träningen på söndagen.
Jimmy Durmaz, som fick motta hot och hat efter Sveriges förlust mot Tyskland, höll ett tal och backades upp av lagkamraterna innan träningen på söndagen.

Durmaz höll tal: "Bär tröjan med stolthet"

Jimmy Durmaz fick ta emot hot och hat i sociala medier efter förlusten mot Tyskland. Dagen efter höll han och svenska landslaget en gemensam manifestation mot rasism. Mittfältaren tackade bland annat för allt stöd.

ANNONS
|

Fotbollslandslagets Jimmy Durmaz höll ett tal inför träningen på Spartak-stadion i Gelendzjik där han fördömde den hatstorm han har fått utstå i sociala medier efter gårdagens 1–2-förlust mot Tyskland.

- Jag är fotbollsspelare på högsta nivå, att bli kritiserad är något vi lever med. Det ingår i vårt jobb, det tar vi alla dagar i veckan. Men att bli kallad blattejävel och självmordsbombare. Att få hot mot min familj och mina barn, mordhot. Det är helt oacceptabelt, sade Durmaz bland annat inför den samlade presskåren.

ANNONS

Tackar för stödet

I uttalandet som även publicerades på Svenska fotbollförbundets webbsida säger han också:

"Jag är svensk och jag är stolt över att spela i svenska landslaget, det är det största man kan göra som fotbollsspelare. Jag tänker aldrig låta några rasister förstöra den stoltheten. Vi måste alla ta avstånd från all form av rasism. Samtidigt vill jag tacka alla som stöttat och visat sin kärlek, det betyder oerhört mycket. Tack, fortsätt stötta Sverige. Vi behöver er!"

När Durmaz var klar vände han sig till sina lagkamrater och tillsammans avslutade hela truppen talet med:

- Fuck rasism.

Marcus Berg var nedstämd men inte förvånad över det som inträffade.

- Det är så samhället ser ut, i Sverige är det faktiskt ganska extremt, sade han.

- Det är hemskt att folk ens har sådana tankar, men sitt hemma i din grotta och tyck men skriv inte till någon. Det drabbar inte bara en person utan familjemedlemmar och vänner också.

ANNONS

"Små, små människor"

Mittfältaren Sebastian Larsson:

- Det är förfärligt med all form av rasism, personliga påhopp och hot. Det är bara tragiskt att det finns i Sverige 2018. Det var en självklarhet att visa vad vi tycker om det och vad ska jag säga… Det är tragiskt att små, små människor beter sig på det sättet, sade han.

- Jag tyckte Jimmy sammanfattade det bra: kritisera oss för det vi gör, för fotbollen, det är inget problem. Man får tycka vad man vill om oss som fotbollsspelare. Men när man pratar om rasism, personlig påhopp, hot – då blir det något annat. Då är det ett samhällsproblem.

Assisterande förbundskapten Peter Wettergren:

- Jag tycker att det är väldigt tråkigt att det finns oroliga människor ute i samhället. Givetvis står jag bakom det vi gjorde. Jag har jobbat ganska mycket med ungdomar i hela mitt liv och alltid varit emot detta (rasism). Jag står bakom vår manifestation till hundra procent, både som privatperson och för Svenska fotbollförbundet, sade han.

ANNONS

På onsdag möter Sverige Mexiko i Jekaterinburg, en match som landslaget måste vinna för att gå vidare från gruppen.

Gelendzjik, TT:s utsända

Fakta: Jimmy Durmaz uttalande

"Hej, jag vill säga några saker med anledning av det som hände efter matchen i går. Jag är fotbollsspelare på högsta nivå, jag får finna mig i att bli kritiserad för vad jag presterar på plan. Det ingår i jobbet. Och det är jag alltid beredd att ta. Men det finns en gräns – och den gränsen passerades i går. När man hotar mig, när man kan kallar mig för "blatte", "arabjävel", "terrorist", "taliban"... då har man gått långt över gränsen. Och ännu värre – när man går på min familj, mina barn, hotar dem... vem fan gör något sådant? Det är helt oacceptabelt. Jag är svensk och jag är stolt över att spela i svenska landslaget, det är det största man kan göra som fotbollsspelare. Jag tänker aldrig låta några rasister förstöra den stoltheten. Vi måste alla ta avstånd från all form av rasism. Samtidigt vill jag tacka alla som stöttat och visat sin kärlek, det betyder oerhört mycket. Tack, fortsätt stötta Sverige. Vi behöver er!"

Källa: Svenska fotbollförbundet.

ANNONS