Armand Duplantis är en av favoriterna till Bragdguldet efter sitt EM-guld i stavhopp.
Armand Duplantis är en av favoriterna till Bragdguldet efter sitt EM-guld i stavhopp.

Duplantis gör det svårt för bragdjuryn

Armand Duplantis har seglat upp som en favorit till Bragdguldet efter sitt sensationella EM-guld. Men efter bland annat sju OS-guld saknas inte konkurrenter.

ANNONS
|

Blott 18-årige Armand Duplantis klev in i söndagens stavhoppsfinal med medaljchanser – och svarade med att krossa sitt eget juniorvärldsrekord och hoppa sexmetershopp för första gången i karriären, två gånger om dessutom.

Efter guldet och monsterhoppet på 6,05 spekulerades det direkt om Svenska Dagbladets Bragdguldet och bragdjuryns sekreterare, Svenska Dagbladets krönikör Anders Lindblad, lyfter prestationen av den amerikanskfödde svensken som en sannerligen het kandidat.

"Bragdartat på många sätt"

- Sättet som han vinner på är bragdartat på flera sätt. Han slår Renaud Lavillenie, han är 18 år, han slår personbästa med tolv centimeter i en mästerskapsfinal och spränger gränser flera gånger. Efter det måste han vara en av dem som är absolut längst fram, säger Lindblad.

ANNONS

TT: Tror du att han har koll på priset?

- Jag ska se till att han har koll innan vi tar ett beslut. Jag ska försöka träffa honom och berätta hur stort det är historiskt sett. Att det har delats ut sedan 1925 och att det är en ära att få det.

Men det svenska idrottsåret har varit minst sagt framgångsrikt och konkurrensen stenhård.

I vinter-OS i Sydkorea blev det sju OS-guld – däribland flera under bragdartade former såsom Hanna Öbergs överraskande seger i skidskytte och duon Frida Hansdotter och André Myhrers triumfer i slalom.

De svenska herrarna tog sig till kvartsfinal i fotbolls-VM, Pernilla Lindberg skrällvann en golfmajor och Tove Alexandersson vann sitt sjunde individuella VM-guld i orientering i helgen. Och då har till exempel inte ens ridsport-VM startat än.

Sjöström ej aktuell

Sarah Sjöström, som vann fyra EM-guld i Glasgow förra veckan, är däremot inte aktuell eftersom hon redan vunnit utmärkelsen två gånger vilket är maxantalet enligt de nuvarande statuterna.

- Det är lite konstigt och vi pratade i vintras om att vi skulle ändra, men det gör man inte på en natt. Vi kommer inte att hinna ändra det och jag tror inte att vi tänker göra det heller. Har man fått två är man bland de stora, säger Anders Lindblad.

ANNONS

TT: Känns det som att det går det att göra "rätt" i år?

- Vad vi än kommer fram till kommer folk tycka att det inte var rätt. Jag hoppas att de flesta inser hur svårt det är och att det faktiskt inte finns något rätt eller fel. Men det känns kul att det är mycket snack om medaljen och att folk spekulerar. Vi brottas alltid med vad en bragd är. Det kan vara något oväntat men också att någon motsvarar förväntningar. Det kan vara lika svårt att gå in som favorit i ett mästerskap.

Vinnaren av Bragdguldet tillkännages den 4 december.

TT

Fem heta kandidater till Bragdguldet

Här är fem toppkandidater till att vinna Svenska Dagbladets Bragdguldet 2018, med kommentarer av bragdjuryns sekreterare Anders Lindblad.

Armand Duplantis, EM-guld i stavhopp.

"Han slår personbästa med tolv centimeter i en mästerskapsfinal och spränger gränser flera gånger. Bragdartat på flera sätt".

Hanna Öberg, OS-guld i distansloppet i skidskytte och OS-silver i stafett.

"Slog till från ingenstans. Ett väldigt speciellt guld. Stod dessutom för en fantastisk slutsträcka i silver-stafetten.

Stina Nilsson, OS-guld i sprint, två OS-silver (stafett och sprintstafett), OS-brons på 30 kilometer.

"OS-guld i sprint efter särklassig åkning. Tog dessutom ytterligare tre medaljer".

Fotbollslandslaget, herrar, till kvartsfinal i fotbolls-VM.

"Åttondelsfinalvinsten kändes som en bragd, men det kanske inte räcker med en kvartsfinalförlust. Ändå med i diskussionerna".

Tove Alexandersson, Två VM-guld (långdistans, mixstafett), två VM-silver (sprint, stafett).

"Levererar bragd efter bragd och är nästan lite glömd kan jag tycka. Har varit nära innan men är också ett extra tufft år i år".

ANNONS