Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lennart Johansson, från Mariestad är en veteran i Vansbrosimningen med sina 41 lopp.

Dukat för simfest i Vansbro

På lördagen simmar Magdalena Jansson, 25, från Göteborg, sin första Vansbrosimning. Hon får direkt råd från Lennart Johansson, 68, från Mariestad, som gjort 41 lopp:

Det är dukat för simfest i Vansbro då cirka 8 500 deltagare kommer att simma Vansbrosimningens tre kilometer.

En av debutanterna är Magdalena Jansson. Hon liksom många andra simmar i Vansbro för att klara en svensk klassiker (Vansbrosimningen, Lidingöloppet, Vasaloppet, Vätternrundan).

Sparkar

- Nästan hela min släkt att gjort klassikern. Morfar, pappa, morbror och storebror. Men ingen av släktens kvinnor. Då tyckte jag det var dags, berätta Magdalena Jansson som tror sig veta vad som väntar henne i vattnet.

- Det blir nog lite trångt i början, men jag ska ta det lugnt.

Bredvid henne står Per Brinkenberg, från Stockholm. Han ska nu simma sitt sjunde lopp och går i mål på sin sjunde klassiker. För honom gäller tre kilometer bröstsim.

- Jag gillar att bada och tycker därför om Vansbrosimningen. Men det gäller att ta det lugnt i början och inte stressa upp sig när man i början lätt får sparkar i huvudet, säger Per Brinkenberg.

Ullfett

En av Vansbrosimningens verkliga veteraner är Lennart Johansson, 68. På fredagen klarade han simdistansen för 41:a gången när han gick i mål på Öppen älv (samma distans som Vansbrosimningen). Han är på väg att klara sin 41:a klassiker.

Nu var det första gången han simmade med våtdräkt i ett vatten som nu mätte 16 grader.

- Med ålderns rätt kändes det rätt att ta på sig våtdräkten och sedan simma Öppen älv, där det är lite lugnare känsla, säger Lennart Johansson, som minns den tiden deltagarna hade ullfett på kroppen.

- Efter loppen skrubbade vi kroppen med diskmedel. Ändå satt ullfettet kvar i två veckor. Det var hemskt. Därför har jag gjort de flesta lopp utan varken ullfett eller våtdräkt.