Armand Duplantis och de andra friidrottsstjärnorna får mer i prispengar i kommande VM tack vare de dopningsböter som Ryssland betalat. Arkivbild.
Armand Duplantis och de andra friidrottsstjärnorna får mer i prispengar i kommande VM tack vare de dopningsböter som Ryssland betalat. Arkivbild. Bild: Christine Olsson/TT

Dopningsböter blir prispengar i friidrotts-VM

ANNONS

World Athletics, det Internationella friidrottsförbundet, använder bötespengar från den ryska dopningsskandalen för att höja prispengarna i kommande VM.

En miljon dollar, motsvarande drygt åtta miljoner kronor, kommer att läggas på till VM i amerikanska Eugene nästa år och lika mycket i Budapest 2023.

– Jag förordade väldigt starkt att de pengarna skulle gå tillbaka till de rena idrottarna, säger Sebastian Coe, ordförande i World Athletics.

Med 44 grenar i VM innebär det att prissumman per gren ökar med motsvarande cirka 190 000 kronor.

I senaste VM i Doha 2019 var den totala prissumman cirka 62 miljoner kronor och gick då till de åtta bästa i varje gren. Hur många som får ta del av prispengarna kommande VM är inte fastställt.

ANNONS

Det ryska friidrottsförbundet dömdes till totalt tio miljoner dollar, cirka 82 miljoner kronor, i böter efter att ha erkänt sig skyldigt i den statsunderstödda dopningsskandal som innefattade hela den ryska idrotten.

ANNONS