Ivan Tsikhan (till höger) och Vadzim Dzevjatouski (till vänster) efter OS-finalen i slägga i Peking 2008. Arkivbild.
Ivan Tsikhan (till höger) och Vadzim Dzevjatouski (till vänster) efter OS-finalen i slägga i Peking 2008. Arkivbild. Bild: Petr David Josek/AP/TT

Dopad OS-medaljör blir ny friidrottschef

En dopningsavstängd släggkastare ersätter en annan som friidrottsordförande i Belarus. Beslutet får skarp kritik.
– Ingen som har varit dopningsavstängd skulle få en roll i det internationella friidrottsförbundet, säger en talesperson på internationella friidrottsförbundet World Athletics.

ANNONS

Tidigare släggkastaren Ivan Tsikhan blir ny ordförande för det belarusiska friidrottsförbundet. Beslutet har mötts av kritik från det internationella friidrottsförbundet.

– Medlemsländerna väljer sina egna representanter i hemlandet, men ingen som har varit dopningsavstängd skulle få en roll i det internationella friidrottsförbundet, säger en talesperson från World Atheltics till sajten Inside the games.

2010 fråntogs Tsikhan sitt OS-brons från Aten 2004 efter att ha testat positivt för dopning.

Dopade släggkastare på höga positioner inom belarusisk friidrott är dock ingen ny företeelse. Tsikhan efterträder nämligen Vadzim Dzevjatouski, även han en släggkastare som varit dopningsavstängd.

Dzevjatouski officiella förklaring till sitt avhopp var hälsoskäl, men enligt Inside the games tvingas han avgå efter att ha skrivit negativa kommentarer om landets president Aleksandr Lukasjenko på sociala medier.

ANNONS

Protester i Belarus har pågått sedan omvalet av Lukasjenko, och flera idrottare har vädrat sitt missnöje med presidenten.

Tsikhan och Dzevjatouski har även varit inblandade i en skandal tillsammans. Efter OS i Peking 2008 testade båda två positivt för höga mängder testosteron i kroppen, och båda diskvalificerades. I efterhand drogs dock avstängningen tillbaka, och belarusierna fick behålla sina silver- och bronsmedaljer.

ANNONS