Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Djurgårdens Marcus Davidsson (nummer 70) gjorde 2–2-målet i 4–2-segern hemma mot Frölunda i SHL.

Djurgården säkrade kvartsfinalplats

Djurgården firade födelsedag på bästa sätt – 4–2-seger över Frölunda innebär att laget säkrade en biljett till SM-kvartsfinalerna.

Efter den oron kan Stockholmslaget nu pusta ut.

Djurgården fyllde 128 år och det blev – till slut – en klang- och jubelföreställning inför 7 049 åskådare på Hovet.

Med tre raka mål vände Djurgården underläge, fixade andra raka segern och en plats bland de sex främsta lagen som går direkt till SM-kvartsfinal.

Inför säsongen tippades Djurgården som en guldkandidat av många. Det har inte synts särskilt ofta under de senaste veckorna.

- Vi vet kapaciteten vi har i laget. Det finns stunder under säsongen då vi har varit bästa laget i serien, sade Strandberg och fortsatte:

- Det finns lite sparlågor inom oss. När vi väl är i slutspel tror jag vi kan släppa på det och flyga fram på den vågen.

Het kedja

Strandberg och hans kedja med Dick Axelsson och Niclas Bergfors har tillhört ljuspunkterna en tid.

Centern i andrakedjan är en doldis, men har öst in poäng på slutet. Han gjorde två mål och en assist i 7–1-krossen mot Mora i lördags och totalt elva poäng på de elva senaste matcherna.

Han sköt det vinstgivande 3–2-målet med en riktig kanon efter 16.02 av den andra perioden, serverad på ett suveränt sätt av Dick Axelsson.

- Med Dick är det bara att försöka vara öppen. Passningen sitter precis där den ska. Då är det bara att försöka blunda och ta i, sade Strandberg som fick pris som bäste hemmaspelare.

"Bästa prestation"

Det kunde lika gärna ha gått till Dick Axelsson som låg bakom vändningen i andra perioden. Först fixade han en utvisning på Frölundas Mats Rosseli Olsen och serverade i det numerära överläget Marcus Davidsson som pricksköt 2–2.

Sedan kom framspelningen till Strandberg.

- Det var Dicks bästa prestation i Djurgårdströjan den här säsongen. Det är jätteviktigt att få i gång honom och hela den kedjan funkar jättebra, sade Djurgårdstränaren Robert Ohlsson.

Djurgården behöver en poäng i serieavslutningen på torsdag borta mot serieledande Färjestad för att säkra fjärdeplatsen och hemmaplansfördel i kvartsfinalspelet.

Allt var inte positivt hos Djurgården. Jonathan Davidsson gjorde comeback efter hjärnskakning, men fick bryta då huvudvärken kom tillbaka.

Frölunda var redan innan mötet med Djurgården förankrat på tredje plats och hade i det avseendet ingen att spela för. Det märktes.

- Vi hade inte den riktiga skärpan och var inte så vassa och heta framför mål som när det ”brinner”, sade tränaren Roger Rönnberg.