Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Deveaux får sparken från Rögle

Röglespelaren André Deveauxs överfall på Västeråsspelaren Per Helmersson i förra veckans kvalmatch till SHL blir ett polisärende.Samtidigt beslutade Rögle och Deveaux att gå skilda vägar."Vi som klubb fördömer händelsen", säger klubbens ordförande Håkan Eriksson.

Efter två säsonger i allsvenskan tog Rögle på söndagen klivet upp i SHL via 2-0 och totalt 4-1 i matcher mot Västerås i direktkvalet. Men firandet har överskuggats av kanadensaren André Deveauxs överfall på Västerås Per Helmersson på uppvärmningen före det fjärde mötet i torsdags.

Enkelt beslut

Och nu riskerar Deveaux att bli åtalad, om polisutredningen visar att kanadensarens agerande varit brottsligt. Västeråsledningens beslut att göra en polisanmälan och inte nöja sig med ett beslut i Svenska ishockeyförbundets disciplinnämnd var självklart, säger klubbens ordförande Johan Fägerblad till P4 Västmanland.

- När man ser de reaktioner som har varit kring det här så är vi inte ensamma att tycka att det ska beivras. - Det är en uppvärmning i en sport och då ska man inte åka fram och med ett yxhugg bakifrån klippa till en spelare. Det är inte okej och någonstans måste gränsen dras.

På söndagskvällen lämnade domaransvarige Thomas Torsbrink in en anmälan till disciplinnämnden, som ska granska ärendet på onsdag. Samma dag, eller på torsdag, ska ett beslut fattas. Om Deveaux väljer att lämna Sverige kommer en eventuell avstängning inte att gälla.

Det är redan klart att det inte blir någon fortsättning i Rögle. Det meddelade klubben i ett pressmeddelande:

"Vi som klubb fördömer händelsen. Det är ett oacceptabelt agerande på egen hand och inget vi som klubb står bakom. Agerandet är inte på något vis sanktionerat. Vi har pratat med André idag om det inträffade och gemensamt beslutat att gå skilda vägar", säger klubbens ordförande Håkan Eriksson i pressmeddelandet där även Deveaux uttalade sig och framförde en ursäkt till Per Helmersson och Västerås samt till alla ishockeysupportrar.

Anföll bakifrån

Det var mitt under söndagens möte, där Deveaux spelade, som bilder på händelsen från den föregående matchen började cirkulera. De visade hur Deveaux - som i det tredje mötet tvingades utgå med befarad hjärnskakning efter tackling från just Helmersson - åkte fram till Västeråsspelaren, slog honom med klubban över vaden och därefter började slå mot honom. Sedan utbröt det ett slagsmål där flera spelare från båda lagen var inblandade.

- Jag står och kollar på vår värmning med ryggen mot Rögle och plötsligt får jag från ingenstans en sån jävla slashing rakt över vaden. Sekunden efter får jag ett slag i bakhuvudet så jag ramlar i isen, sade Helmersson till Aftonbladet då.