Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pelé spelade för New York Cosmos 1975–1977. Här fotograferad under en intervju 1975. Arkivbild.
Pelé spelade för New York Cosmos 1975–1977. Här fotograferad under en intervju 1975. Arkivbild. Bild: SUZANNE VLAMIS/AP/TT

Detta behöver du veta om Pelé

Fotbollslegendaren Pelé är död.
Här är bitar hur hans liv; VM-gulden, framgången i Brasilien och hur han tog fotbollen till USA.

+ Uppväxten

Som liten hade Edson målvakten Bilé i klubben Vasco da Gama som idol. Han uttalade namnet som Pelé och kallades därför det av sina kompisar. Det ville Edson inte – och följden blev förstås att han än mer kallades för Pelé.

Fotbollsikonen växte upp i en fattig familj i Tres Coracos, Brasilien. Tidigt blev han tvungen att hjälpa familjen med försörjningen genom att ta på sig jobb. Bland annat putsade han skor. När han var elva år gammal presenterades han för fotbollsdirektörerna i Santos och när han var 16 år gammal kom debuten i A-laget. Året efter, 1958, togs han ut i den brasilianska truppen till fotbolls-VM i Sverige.

+ Historisk med tre VM-guld

Pelé slog igenom som 17-åring då han vann VM-guld med Brasilien i Sverige 1958. Han förde nationen till sin första världsmästartitel med bland annat två mål i 5–2-segern mot hemmanationen på Råsunda.

Och det var bara början.

1962 i Chile kom nästa titel – även om han då skadade sig tidigt och inte spelade i finalen – och 1970 i Mexiko var han med i ett alldeles glimrande lag och säkrade ytterligare en VM-succé. 1970 gjorde han ett mål och två assist i 4–1-segern mot Italien. Laget från just den segern har vid tillfällen kallats det bästa någonsin.

– Enligt tidningarna kunde vi inte spela tillsammans och ändå var det här det bästa brasilianska laget någonsin. I Brasilien letar man ständigt efter något att klaga på, sade Pelé i en intervju med FourFourTwo.

Ingen annan har som spelare lyckats vinna mästerskapet vid tre tillfällen plus att han i samband med triumfen på Stockholms stadion fortfarande är den yngste spelaren som någonsin vunnit VM med sina 17 år och åtta månader.

+ Succén i Santos

Åren i Santos blev många – och troféfyllda. São Paulo-laget vann i princip allt som gick att vinna under Pelés tid, 1956-1974, i laget. Bland mycket annat två segrar i Copa Libertadores, Sydamerikas motsvarighet till Europas Champions League, och en lång rad av ligatitlar.

Det var i Santos som han gjorde sin första proffsmatch, det var även klubben som han tillhörde under majoriteten av karriären och blev känd som en fruktad målskytt. Han ansågs behärska alla moment inom fotbollen, även luftspelet trots sin ringa längd. Enligt organisationen RSSSF, som samlar ihop fotbollsstatistik världen över, stod han för 767 mål på 831 officiella matcher, med träningsmatcher och andra matcher har han enligt organisationens uppgifter registrerats för 1284 mål på 1375 matcher.

Mer tillförlitligt är hans målskörd i landslaget. Där gjorde han 77 mål på 92 matcher.

+ Pionjär i USA

1974 beslutade han sig att avsluta sin karriär. Men det var ett beslut som han kom att ångra, och året efter var han tillbaka på fotbollsplanen igen. Men inte på brasilianskt gräs. Han valde i stället USA och New York Cosmos, vilket visade sig vara en bejublad comeback.

Men det var också tufft.

– Min första säsong var otroligt tuff. När jag anlände spelade vi på en baseballplan där hälften bestod av gräs och den andra halvan av grus, eftersom den vanligtvis användes för baseball, sade han i en intervju med FourFourTwo.

– När den första matchen skulle visas på tv var de tvungna att måla de tomma fläckarna gröna. Jag fick färg på skorna och trodde att det var någon sorts svamp, innan de talade om för mig att det bara var färg.

Framgångarna på amerikansk mark skulle också komma. Finalen 1977, mot Seattle, slutade med seger – och därefter satte Pelé punkt för fotbollsspelandet.

Under hans sista år spelade han tillsammans med en annan av fotbollens stora spelare, tyske Franz Beckenbauer.

Amerikanska ligan NASL, North American Soccer League, lades ner våren 1985. Elva år senare var sporten tillbaka i USA, den här gången under namnet Major League Soccer, MLS.

+ Privatlivet

Efter karriären reste han runt i världen som ambassadör, bland annat för FN och Unesco. Dessutom gav han sin in i politiken och var under en tid idrottsminister i Brasilien. Pelé har sju barn varav han erkänt sex.