Detta är alla fotbollsnördars paradis

Direkt när jag kliver in på fotbollsquizen på Fox and Anchor i Halmstad inser jag att det är här de håller hus varje lördag – fotbollsnördarna, fotbollsfreaksen, supportrarna med stort S. De vars kroppar skriker lika mycket efter mat, dryck och sömn som – fotboll.… Puben vid Lilla torg är första anhalten på Coronaresan som den här serien heter.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Inget i samhället har gått opåverkat förbi på grund av det jävulska covid-19-viruset. Inget. Och här ska jag möta olika personer inom idrotten som påverkats på olika sätt; supportern, agenten, domaren, lagidrottaren, motionären 70 plus, den individuella idrottaren, kanslisten...

Innanför dörrarna sitter gängen vid varsitt bord enligt den sociala distanseringen och serveras drycker och eventuellt tilltugg vid borden och diskuterar sammanbitna svaren på frågorna.

Jag känner direkt att jag borde haft på mig min Leicester City-tröja. Eller Togos landslagströja(!) som jag av någon anledning fick med mig hem från VM i Tyskland 2006.

Klassiska klubbtröjor som HBK, IS Halmia, svenska landslaget, Liverpool, Arsenal, Manchester United, Chelsea, Tottenham, FC Barcelona och Juventus blandas med mindre vanliga som Stoke City, Aston Villa, BK Start, Oskarshamns IK och japanska landslaget.

Jag känner direkt att jag borde haft på mig min Leicester City-tröja. Eller Togos landslagströja(!) som jag av någon anledning fick med mig hem från VM i Tyskland 2006.

ANNONS
Pierre Rosén håller i fotbollsquizen varje lördag och Magnus ”Mange” Musco är en av de trogna gästerna när han inte får se sina 12–18 matcher i veckan.
Pierre Rosén håller i fotbollsquizen varje lördag och Magnus ”Mange” Musco är en av de trogna gästerna när han inte får se sina 12–18 matcher i veckan. Bild: Privat

Vid mikrofonen står Pierre Rosén och blandar de 26 frågorna med tolv videoklipp från fotbollens värld.

Svåra, svårare och svårast.

Svåra, svårare och svårast. Som att nämna tre av de fyra stora fotbollsklubbarna i Rio de Janeiro (Flamengo. Fluminense, Botafogo, CR Vasco da Gama). Eller vilken som är Leo Messis moderklubb (Newell’s old boys).

– Det är Lasse Pop som skriver frågorna och sedan ger jag lite input och fixar lite roliga videor. Till en början var de inte så svåra, men efterhand har vi tvingats höja svårighetsgraden, förklarar Pierre och avser kompisen och kollegan Lasse ”Pop" Svensson – fanatisk vän av HBK och Valencia.

– Lasse började tjata på mig om jag inte kunde köra en fotbollsquiz också upptill mina musikquizer. Och på den vägen är det, fortsätter Pierre efter den nionde lördagen när Lag Lie Larsson är tillbaka på tronen.

– Det är en helt annan publik här. Och riktigt go stämning. Det är nördarnas paradis – folk som kan sin fotboll, fortsätter han.

Mellan 12–18 fotbollsmatcher i veckan brukar han ”konsumera” så fatta att han i dessa tider lider av svår fotbollsabstinens.

Själv anser sig inte Pierre tillhöra klientelet ”fotbollsnördar”. Men visst är han vän av fotboll. Redan som sjuåring stod han med morfar under Silvergranen på Örjans vall och ganska tidigt blev Liverpool hans lag i England.

– Kuststad, snygga tröjor, coola spelare, The Beatles – det bara blev så, ler han.

ANNONS

Då passar polaren Magnus ”Mange” Musco bättre in i ”mallen”. Mellan 12–18 fotbollsmatcher i veckan brukar han ”konsumera” så fatta att han i dessa tider lider av svår fotbollsabstinens.

– Så det är det här som man får göra i stället, säger Mange som tillhör laget med det närmast oskrivbara namnet ”E du kaauut e du kaauut e du haabeekaauu”(!)

Vitryska ligan dög inte

Jodå, Halmstads BK är laget i hans hjärta, det och Man United.

– De tre första veckorna var jag nere i en depression. Det var fruktansvärt. På lördagarna brukar det bli den tidiga matchen i italienska Serie A klockan 11.30. Sedan blir det Premier League hela eftermiddagen innan den sena kvällsmatchen, antingen Premier League eller spanska La Liga, förklarar han och får det att låta hur naturligt som helst.

– Men nu får man titta på trav. Och alla VM-krönikorna på SVT Play – de har jag också sett. Jag såg till och med två matcher från vitryska ligan, men det var för dålig fotboll och inget för mig, fortsätter Mange som nu lindrar abstinensen med fyra Bundesliga-matcher i veckan när det heller inte blev något EM, ”jag hade biljetter och hotell klara”, i sommar.

För att se HBK live lär dröja:

ANNONS

– Jag vet att BM har köpt in Dplay och ska visa alla HBK:s matcher där. Så det kanske kan bli ett samlingsställe för de som får plats. Annars hade det varit lite frestande att ställa sig ovanför våffelstugan på Örjan för där kan man nästan se hela planen. Fast samtidigt gäller det ju att respektera de bestämmelser och restriktioner som gäller.

Jerker ”Blixten” Wetterlöv poserar med en av rariteterna i sin enorma fotbollssamling, en pappersdocka föreställande Lill-Babs i Liverpool-mundering.
Jerker ”Blixten” Wetterlöv poserar med en av rariteterna i sin enorma fotbollssamling, en pappersdocka föreställande Lill-Babs i Liverpool-mundering. Bild: Roger Larsson

Just den här lördagen, för ett tag sedan, visar Jerker Wetterlöv, Blixten kallad, upp en del av sin imponerande samling av tröjor och fotbollsprylar i Foxens bibliotek.

Jag köpte aldrig någon tv där, men den fick jag, konstaterar Blixten belåtet.

Inte minst en pappersdocka av Lill-Babs hållande en Liverpool-halsduk drar till sig uppmärksamhet.

– Den var en tv-butik som hade den som skyltningsex. Jag köpte aldrig någon tv där, men den fick jag, konstaterar Blixten belåtet.

Medan Blåvitt representerar många delar av utställningen som den Ängel han är, lyser HBK-prylarna med sin frånvaro.

– Jag har fler hemma. Men den här fick komma med, säger han och visar upp en så kallad matrjosjkadocka i HBK-dräkt, ni vet de där med flera dockor i en.

Fast inköpsstället var desto mer oväntat:

– Jag köpte den i en butik i Prag, avslöjar han.

Tipsextra-generationen

Ute i puben är fotbollsquizen inne på upploppet och vid ett annat bord sitter Bob Larsson i HBK-tröja och Lasse Magnusson i ISH-tröja samt Lars Wiede och Stefan Wrenstad. Yellow Subs kallar de sig efter BK Starts insomnade supporterklubb.

ANNONS

– Jag har nog varit här nästan varje gång sedan de körde igång. Men det är fruktansvärt svårt att vinna, säger Mr BK Start själv, Bob Larsson.

– För jag orkar inte titta på en massa tv-repriser. Därför har det blivit mer golf på sistone där vi är ett gäng gamla Start-spelare, fortsätter han.

Bob tillhör den så kallade Tipsextra-generationen som växte upp med lördagarnas tv-sändningar från den engelska ligan.

Att först ta en öl på stan och sedan gå till Örjans vall – det hör ju liksom till.

Och det var också där som han hittade sitt favoritlag;

– Stoke City. Mike Pejic och grabbarna. Vilket gäng! Sedan gillar jag West Ham också som jag har varit och sett i London fyra, fem gånger. Ett arbetarlag med många profiler, säger den numera pensionerade mittbacksklippan.

Den senaste matchen live var HBK:s cupmatch hemma mot Tvååker i mars så visst längtar Bob till att få gå på fotboll igen.

– Man saknar det ju fruktansvärt mycket. Att först ta en öl på stan och sedan gå till Örjans vall – det hör ju liksom till.

På lördag är det dags igen. Och även om den svenska fotbollen (äntligen!) kör igång helgen därpå fortsätter fotbollsquizen.

– Vi kör vidare. Om inte varje lördag så nästan, lovar Pierre.

ANNONS