Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Jan-Owe Wikström: Det här blir ett allsvenskt race ända in i december, HBK!

Seger mot Jönköpings Södra på byggarbetsplatsen Stadsparksvallen och Halmstads BK hade haft åtta poäng och en målskillnad värd ytterligare en poäng till godo på trean i Superettan.

Men utan försvarsgeneralen och ledaren Andreas ”Ante G” Johansson som på grund av covid-19 missade sin första tävlingsmatch sedan 2015 i IFK Norrköping, utan Andreas Bengtsson, borta av samma orsak, utan Dusan Djuric, avstängd och utan skyttekungen Rasmus Wiedesheim-Paul, såld till norska Rosenborg i veckan och rockader i startelvan sprack den förlustfria sviten på bortaplan i Superettan. Den som hållit ända sedan den 25 september i fjol mot Öster (0–1).

Och nu skiljer plötsligt bara – två poäng, tre med målskillnad, med nio omgångar kvar.

Så visst blir det här ett allsvenskt race ända in i december.

– Det blev lite för många förändringar och rockader. Att sätta försvarsspelet är lättare, men anfallsspelet handlar mer om samarbete och timing för att samspelet ska fungera och det märktes, medgav HBK-managern Magnus Haglund.

Jodå, trots en nykomponerad backlinje med Joel Allansson som (lysande) högerback, den tillfällige lagkaptenen Alexander Berntsson som mittback ihop med Joseph Baffo samt Thomas Boakye till vänster var det inte där som det brast.

Tvärtom. Förutom det tidiga 0–1-målet, där Erik Ahlstrand skulle ha tagit ett gult kort för att stoppa Moustafa Zeidan, ”brist på erfarenhet” som Haglund uttryckte det, tilläts J Södra som seriens starkaste hemmalag väldigt sällan att styra spelet och komma till farliga avslut.

Även om ett, Edin Hamidovics välplacerade skott mellan benen på Alexander Berntsson och in vid Malkolm Nilsson Säfqvists bortre stolpe, räckte.

För därtill var HBK:s offensiv den här kylslagna kvällen alltför uddlöst. Mycket bollinnehav mot ett förvånansvärt lågt stående J Södra-försvar javisst, men sett till det alldeles för få heta chanser och blott två av 13 avslut på mål.

– Jag är väldigt nöjd med försvarsspelet som var strålande och satt väldigt bra.

– Men anfallsspelet var bra fram till de sista 25 meterna. Det var där som Jönköping har haft sin svaghet, men där vi i dag inte var tillräckligt vassa. Visst, vi har två frilägen, men jag hade sett ännu fler avslut, analyserade HBK-managern.

Att nolla i första matchen efter att skyttekungen Rasmus Wiedesheim-Paul har sålts, jodå, hans spets saknades, kan ge oroande signaler. För även om Sadat Karim kanske gjorde sin bästa match i HBK-tröjan den här säsongen och Mikael Boman var så där jävulskt tung att möta för motståndarförsvaret så gick de ändå mållösa från Stadsparksvallen när de hade varsitt friläge och framför allt – borde ha kommit till fler avslut.

Och under sina 23 minuter som Alhassan ”Crespo” Kamara fick den här gången i speltid hände dessvärre inte mycket. Så när får Alexander Johansson chansen?

Fast en sak talar ändå för HBK till slut. Av J Södras återstående nio matcher är sex på bortaplan. Där har smålänningarna så här långt varit direkta svaga med fem förluster, 13–17 i målskillnad och bara tre segrar på nio matcher så här långt.

Det kan bli en avgörande skillnad även om HBK:s förlustfria svit utanför Örjans vall nu sprack efter ett år och åtta dagar.

Fler lokala sportnyheter hittar du här