Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Janne Anderssons gäng spelar in miljoner till Svenska fotbollförbundet.

Det går bra nu, Sverige – pengar rullar in

Det går bra nu för Sveriges fotbollsherrar. Då rullar pengarna in som de ska. Avancemanget till kvartsfinal ger 35 nya miljoner till Svenska fotbollförbundet – som nu totalt kammat hem 140 miljoner på VM-framgången.

- Det är bara att titta bakåt. När vi tar oss till ett VM eller ett EM så ger det oss otroliga ekonomiska tillskott.

Redan när Sverige kvalade in till VM var Svenska fotbollförbundets generalsekretare Håkan Sjöstrand tydlig med hur betydelsefulla framgångarna på planen är för utvecklingen av svensk fotboll i framtiden.

Bara VM-platsen i sig gav runt 71 miljoner kronor. Och när Sverige slog Mexiko och säkrade en plats i VM:s åttondelsfinal betydde det ytterligare 35 miljoner kronor till SvFF.

Segern mot Schweiz i åttondelsfinalen ger 35 miljoner kronor till, och en plats i semifinal skulle innebära runt 53 miljoner kronor ytterligare.

Ett sensationellt svenskt guld skulle ge ett sammanlagt tillskott i den svenska fotbollskassan på nära 339 miljoner kronor för VM-äventyret.

Spelarna får en del av pengarna, men de går inte nödvändigtvis tillbaka in i herrlandslaget.

- Det är inte öronmärkta pengar, utan de ger oss möjligheter att göra de där extra satsningarna – på spelarutveckling, ledarutbildning, domare och så vidare. Ett exempel är herrarnas senaste EM-slutspel (2016), som har möjliggjort att vi har kunnat lägga sex miljoner kronor under tre år på damfotbollen, sade Håkan Sjöstrand till DN inför matchen mot Mexiko.