Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Derbyseger – och nu vill Oskarström uppåt

Årets kallaste dag – då trivdes bandyvännerna. Framför allt de i Oskarströms BK, som befäste serieledningen i division 2 via 3–1-segern i prestigederbyt mot Torups BK. – Vi har som mål att vinna serien för att förmodligen gå upp ett snäpp, säger OBK-tränaren Henrik Held.

Division 2 sydväst

Torup 1

Oskarström 3

Södra Hallands två överlevande bandyklubbar spelar i samma serie, men lever i praktiken i skilda världar i vinter.

Medan Torup haft stora problem att få ihop lag tidigare och blott gjorde sin andra match för säsongen i derbyt (båda förluster), har Oskarström hunnit spela fem kamper, vunnit fyra av dem och spelat oavgjort i en.

Därmed tronar OBK överst i den kraftigt haltande tabellen och drömmer om division 1-spel nästa vinter. Henrik Held och coachen Björn Nilsson vet varför det går bra:

– Ett fruktansvärt hårt jobb på samtliga positioner, både spelare, ledare och materialare. Vi började med barmarksträning redan i april och vi ska visa att vi i södra Sverige inte är att leka med utan att vi är ett bra bandygäng, säger Held.

En bred trupp och god återväxt underifrån är två andra förklaringar. Hela nio avbytare trängdes i båset under derbyt, där Oskarström rent formellt var bortalag trots att matchen spelades på Strömvallen.

Torup kunde, tack vare samarbetsavtalet med småländska division 1-klubben Månsarp, mönstra 13 spelare för dagen, vilket innebar att 75-årige eldsjälen Bengt-Åke Torhall – som spelade 90 minuter senast mot Mölndal – nu kunde nöja sig med att vara speaker och samla in entréavgifterna.

Termometern visade 14 minusgrader när derbyt slogs i gång. Men Hampus Stridh höjde temperaturen på isen direkt genom att ge Oskarström ledningen redan i fjärde minuten och serieledarna borde, sett till chansfördelningen, ha avgjort matchen redan under första halvlek. 

Men storspelande målvakten Joel Ahonen, ett av lånen från Månsarp, höll Torup kvar i matchen och hemmalaget var bara ett stolpskott från Anders Torhall från att kvittera i början av andra halvlek.

I stället lugnade Anders Blohm Oskarströms nerver genom att slå in 2–0 direkt på hörna i 65:e minuten innan Rasmus Håkansson satte 3–0 i 81:a. 

Anders Torhall tröstmålade för Torup i 82:a – och brodern och tränaren Sven Torhall var nöjd, trots förlusten:

– En fantastisk match. De är starka och har många duktiga skridskoåkare, det vet vi. Men vi försvarar ju oss fantastiskt bra, säger han.

Fler lokala sportnyheter hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!