Travprogram hem i brevlådan kan snart vara ett minne blott i Sverige.
Travprogram hem i brevlådan kan snart vara ett minne blott i Sverige. Bild: Mathias Bergeld/Bildbyrån/arkiv

Den käraste ägodelen är på väg att försvinna

Som en viktig och given förberedelse till en dag på kapplöpningsbanan ligger travprogrammet som en kär ägodel i bakfickan eller på nattygsbordet.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
LocationHalmstadtravet||

Analyser och egna anteckningar är ovärderliga penseldrag för den genuina besökaren. Snart kan den möjligheten och känslan vara ett minne blott.

Redan i dag profilerar sig flera banor med digitala lösningar och kunderna hänvisas till klickets förlovade värld och lösblad. Diskussionen runt de fysiska programmens överlevnad har de senaste åren malts runt på central och lokal nivå. I jakten på att sänka kostnader har produkten steg för steg blivit försämrad (läs tunnare och sällan utan bred tipsinformation).

Banorna kämpade redan för 20–30 år sedan med sviktande ekonomi i budgeten runt programmen. För dåliga annonsintäkter följdes av högre tryckkostnader och in på 2000-talet blev distributionen av programmen en akilleshäl, speciellt i landets norra delar.

ANNONS

Nu står därför travsporten framme vid ytterligare ett vägskäl. Ska man klippa av den gren som i min värld är travbanornas själ. Sverige har varit unikt med program i brevlådan flera dagar före tävlingen.

I många andra länder är program tillgängligt endast på tävlingsdagen och Sverige verkar vilja följa den vägen. Oddsen är inte längre på publikens sida.

Untersteiner ensam men stark

En institution som får leva vidare är Hästgalan. Årets gala den 6 februari kommer som så mycket annat just nu i världen avverkas i en digital lösning. Med tanke på sändningstiden i tv i samband med V75-tävlingarna kan evenemanget komma att nå ut till en ganska stor publik som annars kanske inte hade funnit den traditionella produktionen på nätet.

Tio kategorier står på spel och den knivskarpa konkurrensen har drabbat Halmstadtravet hårt som tidigare haft framskjutna positioner på galan.

Ensam är stark är en sliten klyscha. Det stämmer väl in för Halmstad som har det enda hoppet i Johan Untersteiners Cyber Lane i kategorin årets äldre häst.

Stefan Persson ratades av juryn och saknas definitivt i kategorin årets kusk. Han slog bland annat till med seger bakom Eagle Eye Sherry i Oaks på Solvalla.

Eagle Eye Sherry fastnade dock på juryns näthinna och hon är nominerad i tre klasser, bland annat i den prestigefyllda kategorin årets häst.

ANNONS

Björn Goop är tränare till det framgångsrika stoet och han har chansen att vinna i fem kategorier. Björn har redan varit rubrikernas man i samband med radiosportens Jerringpris.

Favorittrycket på Conrad Lugauer

Stavhopparen Armand Duplantis tog en jordskredsseger men Goop röstades fram till fjärdeplatsen, kanske den ”sämsta” placeringen för en idrottsutövare men i Björns fall kan det kännas som en halv seger.

På placeringarna bakom Björn hamnade nämligen fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovic och ishockeyspelaren Victor Hedman. Duon exponerades hårt under året men tydligen har hästsporten fått fotfäste i den idrottsliga folksjälen.

Favorittrycket i Halmstads kommande V64-omgång ligger främst hos Conrad Lugauer. Arnie Express återkommer efter ett litet uppehåll och är ett tidigt bud i sprinterloppet. Stallkompisen Oliver P. Hill. är en riktig klippa men som startat sparsamt. Senast gick han starkt efter galopp och felfri är han outstanding i nuvarande klass.

HP:s V65-system 25 januari

V64 1: 2,3,5,6. Res: 7–8.

V64 2: 6 Oliver P. Hill. Res: 3–2.

V64 3: 1,4,6,12. Res: 9–2.

V64 4: 5,9,12. Res: 7–10.

V64 5: 6,8,11. Res: 3–13.

V64 6: 4,5. Res: 11–6.

288 rader

LÄS MER:Quantum Roc rusade mot överlägsen seger

ANNONS