Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Den gula kavajen lockar

Den gula derbykavajen är ett hett eftertraktat klädesplagg för kusk, tränare, ägare och uppfödare även om den säkert i modemedvetnas ögon syns mindre fräck. Segrarna i Svenskt Travderby och Derbystoet bryr sig inte om hurvida kavajen faller andra i smaken utan den är ett bevis för att man precis fått en klassisk vinnare.
I derbykvalen glimtade det till på många håll med prestationer i yppersta klass och det bådar gott inför finalerna men helt givet är det inte vilka som hamnar i den exklusiva skaran.

Derbystoet skall vara vikt för Halmstads Fama Currit om man ser hennes prestationer under året. Hennes förlust i kvalet gör att flera ser en möjlighet att rubba Fama Currit som tidigare vunnit Drottning Silvias Pokal, Stosprintern och Stochampionatet.

– Hon var helt okej i onsdagens jobb och hon kommer vara bättre i finalen jämfört med i kvalet, säger kusken Peter Ingves.

Fama Currit fick aldrig tag i Flying Young i försöket men trots att segerraden blev bruten blev inte Peter Ingves besviken.

– Vi visste inte riktigt hur formen var och det blev lite för långt fram i sista kurvan, förklarar Peter.

Det blev ingen större dramatik i spårlottningen utan Fama Currit fick ett välkommet framspår.

– Jag kommer ladda från start och se vad som händer, säger Peter.

Han vet att Fama Currit går från alla positioner och efter alla tuffa lopp i år växer hon med uppgiften.

– Sedan är det inte hela världen om hon förlorar, tycker Peter som anser att Stig H Johanssons Susanne känns som det värsta hotet om förstaplatsen.

Derbyt är annars den givna höjdpunkten och det är en kvintett som gör upp om segern. Stefan Hultman har två kapabla finalister och hans förstekusk Örjan Kihlström valde något förvånande Intoxiocated före Triton Sund. Jörgen Sjunnesson får det ansvarsfulla och inspirerande uppdraget att ratta Triton Sund som såg mycket stark ut i sitt kval.

Torvald Palema och Conny Nobell var två av huvudfigurerna i Sprintermästaren. Duon är heta igen och skåningarna hoppas förstås på Joakim Lövgrens Torvald Palema som förmodligen får lägga mest krut från start men efter det att Everest Ås inte kommer till start (varning på ett gaffelband) så ljusnar det lite för Torvald.

Kari Lähdekorpis Profit Ås missar den här finalen men stallets färger försvaras av tämligen okände Shamin. Han var en överraskning i kvalet och i det här sällskapet skulle en penningplacering betecknas som en sensation av stora mått.

Jägersro bjuder upp till tre tävlingsdagar under weekenden. V75 är det tunga spelet och här finns det gott om profiler. Solero Briljant och Kahili räknas till de mest formstarka och Halmstadduon har gjort fina lopp tidigare i rikstoton och mycket talar för att de slåss om nya segrar.

En nyhet i V75:an är EM för treåringar och flera nya bekantskaper dyker upp från utländsk horisont men det kan vara så enkelt att segern står mellan svensktränade Olimede och Bertuzzi.

I takt med att ATG Live byggs ut skall även den publiken tillgodoses. Därmed blir publiken på banorna till viss lidande eftersom tidsschemat pressas. Halmstad är på nytt växelbana på måndag tillsammans med DD-banan Färjestad och för att minimera risken för förseningar kommer samtliga lopp i Halmstad gå med startbil.

Bilstart gynnar framspårshästarna och många av loppen blir helt enkelt stereotypa. En framtid med övervikt för bilstartslopp är knappast att föredra och en följd kan bli att banpubliken blir less på den magra kosten.

Svårigheterna i måndagens V5:a var överkomliga i fyra avdelningar innan den stora smällen kom genom 76-oddsaren Sunkist. Det blir huvudbry igen inför kommande omgång med ganska få profiler. Inga Gelj är en av få klasshästar och hon skall ha en toppchans i sista avdelningen. Spår tre och kort distans ger henne stora chanser att ta kommandot och leda från start till mål.

Fler lokala sportnyheter hittar du här