Sommarprogrammet på Halmstadtravet har urholkats, konstaterar HP:s krönikör.
Sommarprogrammet på Halmstadtravet har urholkats, konstaterar HP:s krönikör. Bild: Jari Välitalo/arkiv

Den förlorade själen i Halmstad

En gång i tiden var tävlingsprogrammet under den ljusa årstiden mustigt och framförallt själen i Halmstadtravets verksamhet. Som landets fortfarande yngsta året runt-bana med drygt 50 år på nacken har epitet med all önskvärd tydlighet som sommarbana urholkats.

ANNONS
LocationVallås||

Minskningen i antalet tävlingar de senaste 20 åren med en fjärdedel talar sitt tydliga språk. Publiken har kommit i kläm och utvecklingen styrs av andra mekanismer. Vid millenieskiftet tävlades det 20 gånger och i år kommer det stanna vid 15 tillfällen.

Bottenrekordet är 13 tävlingar under den aktuella perioden och generellt har minskningen skett i juli. Vad är det som har styrt den här utvecklingen?

I ett första skede blev det en minskning av det totala tävlingsprogrammet över hela landet vilket fick samtliga banor att dra sitt strå till stacken. Senare kom det en form av regionalisering och här hamnade Halmstad lite i bakvattnet.

ANNONS

Viljan att komma tillbaka som nummer ett under sommaren har till synes inte varit prioriterat hos banans ledning och styrelse. En orsak kan vara det växande eventet runt Sprintermästaren med en liten organisation och personalen måste få andas ut. Därav ett minskat tävlande i juli.

Ett stort pussel

I dag skissar banans vd Jan-Olof Molin redan på nästa års tävlingsprogram. Ett stort pussel som genomförs med en egen ranking av dagarna och önskemål som skickas till Svensk Travsport som senare under hösten kommer med ett första utkast.

Jan-Olof Molin menar att det finns en samsyn hos landets banor och nyckeln är helheten. Om Halmstad ska växa igen under sommaren tror Jan-Olof Molin att man får gör något extra av nya dagar. Startskottet för ett ”nytt” Halmstad kan komma genom att Dag Ekner, nyvald som ordförande och tidigare vd för banan, alltid blickat runt hörnet.

I sex år har breddloppen blivit en institution på landets travbanor, vilket också förändrat tävlingsprogrammet. I Travronden ger sig en av Åbys största giganter genom tiderna Olle Elfstrand in i debatten om bland annat breddloppen.

Hans ståndpunkt är att breddloppen bör utvecklas och visserligen har intresset i år ökat markant bland annat i Halmstad och Vaggeryd, men är det rätt väg att gå?

ANNONS

Knappast, för i vilken annan sportslig verksamhet ökar man på antalet serier i division 2 eller i division 3?

Krävs en spetsigare struktur

Ska den svenska eliten behålla positionen i världstoppen och få tillskott underifrån krävs en spetsigare struktur för travsporten. Breddloppen kan vara en nyttig språngbräda men skvalpar man omkring för länge där ökar gapet dramatiskt. Dessutom har publiken sällan vallfärdat till banorna med breddloppen för ögonen.

Uppvisningen från Double Exposure i Åbergs Memorial fick motståndarna att framstå som vanliga hästar. Men i kölvattnet på superstoet blixtrade Cokstile till igen som tvåa och Wilhelm Paals nyförvärv fick direkt en inbjudan till Åby Stora Pris nästa lördag. Även Magnus Dahléns Velvet Gio finns med bland de inbjudna hästarna i loppet som går över mastiga 3140 meter.

Bokslut för sommarens meeting i Halmstad görs med V65. Thomas Uhrberg blir nyckelkusk i den svåra omgången i början på kupongen med Flirting Diamond och Erik Youknow. Duon kan vara fräcka chansspikar.

HP:s V65-system

Halmstad 1 augusti

V65 1: 3,4,7. Res: 2–6.

V65 2: 10 Erik Youknow. Res: 1–7.

V65 3: 2,6,9. Res: 12–10.

V65 4: 1 Pinotage A.A. Res: 2–9.

V65 5: 2,3,6,7,8,9. Res: 11–1.

V65 6: 1,5,6,7,8,9. Res: 4–2.

324 rader

LÄS MER:Rekord och ett lyft för Gaagaa Rivner

ANNONS