Den allsvenska festen fördröjd, men bara tillfälligt, HBK!

Den första ”matchbollen” till Allsvenskan är borta. Tre återstår. Men det var inte Halmstads BK som brände den på ett ödsligt Örjans vall mot Dalkurd. Tvärtom var 4–0 rena uppvisningen. Utan det var Jönköpings Södra som räddade den genom ett sent straffmål hemma mot Norrby några timmar senare.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

|

– Första halvlek var stabil, den andra strålande, konstaterade HBK-managern Magnus Haglund.

I 86 minuter var HBK tillbaka i fotbollens finrum. Bara fyra minuter och två tilläggsminuter från den högsta serien. Tills Norrbys Alexander Salo klumpigt tacklade ner Deniz Kozica och Amir Al-Ammiri tryckte in straffen till 1–0 på Stadsparksvallen.

För 0–0 och det allsvenska kontraktet hade varit klart.

Jodå, rent matematiskt hade det naturligtvis inte varit det.

Men att HBK på de återstående tre matcherna då skulle ha tappat nio poäng och 19 mål, det vill säga att laget skulle förlora alla sina matcher med typ 0–3, 0–3, 0–3 och J Södra vinna sina med 4–0, 3–0, 3–0 – det är så osannolikt att bara Donald Trump skulle ha trott på det.

I synnerhet som HBK bara har släppt in tre mål eller fler i två matcher av 27 den här säsongen. Och hållit nollan i 17.

Så om 0–0 hade stått sig skulle det ha slutat som just det amerikanska presidentvalet.

Allt var egentligen klart, men ingen kunde fira.

I stället lämnade spelarna och ledarna en efter en ett nedsläckt Örjans vall där de tillsammans hade följt J Södra-matchen med matchstart 150 minuter senare på tv i restaurangen på tredje våningen, väl medvetna om att ”it aint over til the fat lady sings”.

– Det var inte alls oväntat. Så nu handlar det om att göra som vi gjorde inför den här matchen, fokusera på en match i taget och inte låta tankarna fladdra iväg, påpekade Haglund.

Då väntar ett formstarkt Gif Sundsvall, men först om två veckor. Medan jagande J Södra sju poäng och 18 mål efter möter jumbolaget Ljungskile borta.

Å andra sidan – det är de formstarkaste lagen som HBK har avverkat ett efter ett på sistone.

Gais hade fem segrar på de sex senaste; HBK-seger 3–1. Brage hade bara en förlust på de sju senaste; HBK-seger 2–0. Västerås SK hade tre raka segrar; HBK-seger 2–1. Öster hade sex raka segrar hemma på Visma arena; HBK-seger 3–0. Och nu Dalkurd obesegrat i de fem senaste matcher och 13 poäng av 15 möjliga; HBK-sger 4–0.

För formstarkast av dem alla just nu är HBK. Sex raka segrar och 16–2.

Helt enligt HBK-managerns planer.

– Ja, för mig är det helt logiskt. Vi har byggt det här för sten för sten i ett och ett halvt år, gnuggat, gnuggat, för att vara som bäst nu, förklarade Magnus.

Och det är svårt att säga emot. Även om Jaget ska överlämna sig till Laget och HBK:s signum, den höga pressen, stressar och trasar sönder motståndarnas spel så går det inte att frångå några gnistrande individuella prestationer. Som mot Dalkurd mittbackarna Andreas ”Ante G” Johansson (andra raka femman i Bolljakten) och Joseph Baffo, evighetsmaskinen Joel Allansson och radarparet Mikael Boman och Sadat Karim.

Om 2/3 av säsongen handlade mycket om den nu flyktade skyttekungen Rasmus Wiedesheim-Paul, 13 mål, och poängkungen Samuel Kroon, nu uppe i 6 mål och 11 assist efter hans miss blivit en assist till 1–0(!), har den sista tredjedelen handlat om Emil Tot Wikström 5+5, Boman 8+3 och inte minst Karim 5+9. Och det trots att ghananen bara har startat 13 matcher!

– Vi faller aldrig igenom utan gör återigen en gedigen arbetsinsats med mycket kvalitet framåt, summerade Magnus Haglund.

Jodå, alla fyra målen var riktigt, riktigt vackra, där 1–0 numera är lika med segergaranti efter 17 av 18 HBK-vinster vid första målet. Inte ens Dalkurd som var undantaget (1–1 i Uppsala) förmådde ändra på det.

Så även om segerfesten, trots Degerfors 2–1-seger mot Gais, också fick ställas in på Stora valla efter J Södras sena mål så är det bara en tidsfråga innan Degerfors och HBK är tillbaka i Allsvenskan.

För i nästa omgång kan båda lagen säkra platsen av egen kraft. Och just Sundsvall brukar vara en bra väg till Allsvenskan för HBK efter kval upp 2012 och kval kvar 2013. Fråga ”Bosse”, Mikael Boman.