Debuten gav blodad tand

Den debuten gav mersmak. IFK Halmstads långlöpare Fredrik Lanz gjorde sin första mara. – Det kändes bra fram till 15-16 kilometer, sa Fredrik efter loppet.

ANNONS
|

Det var när Stockholm Marathon avgjordes för den 32:a gången och där vädret var nära nog perfekt för långdistanslöpning.

Det 42 195 meter långa loppet är förutom en gigantisk löparfest med över 20000 löpare anmälda också ett svenskt mästerskap ju på denna klassiska distans.

När löparna hade sprungit den första rundan ute på stan i Stockholm, så sprang man förbi startområdet igen. Då hade man avverkat dryga femton kilometer.

– Då kände jag mig lite stel i låren. Och ute på Gärdet på andra varvet så fick jag slita som bara den, sa Fredrik – som slet på riktigt bra.

ANNONS

I mål hade han 2:48.07.

Inte alls illa i sin första maratonstart och som gav Fredrik blodad tand.

– Ja, det kommer att bli fler lopp, inget snack om saken.

första varvet så kände jag att kunde njuta av publiken och stämningen på stan. Och även om man fick en fantastisk hjälp av publiken även på andra varvet så gick det inte att njuta på samma sätt.

Njutningen tänker Fredrik upprepa även om ett knappt år, då han lär återkomma till Stockholm igen.

I herrklassen gick SM-guldet till Adil Bouafif från Hässelby SK på 2:21.47. Medan det på damsidan var Isabellah Andersson också från Hässelby, som vann på 2:31.35 och som även vann hela damklassen. Och där totalsegraren i herrklassen var kenyanen Joseph Lagat på 2:12.48.

I damklassen återfinner vi också Anette Kroon, tidigare i Laholms IF och numera löpande för Simlångsdalens IF, där hon hade 3:32.21. Det var Anettes åttonde start här i Stockholm och det var en tid under hennes snitt-tid under alla åren. Och det trots att uppladdningen för årets lopp inte blev den optimala.

ANNONS

– Jag hade förhoppningar om att kunna förbättra mina tider, trots åldern, men så kom en sur skada i höften som gjorde att jag inte kunde springa ordentligt på över åtta veckor. Så jag kom inte igång förrän på sportlovet. Sedan när jag kom igång igen med träningen så kände jag att något som var fel, kroppen svarar inte, sa Anette.

Det visade sig att hon hade blod- och järnbrist.

-Min puls under lite tuffare pass ligger cirka 20-30 slag över det normala, så det var inte konstigt att jag känt som jag gjort.

Med den bakgrunden så kan Anette var nöjd med sitt lopp här i Stockholm, som ju trots allt inte var så långt från hennes personbästa på 3:20.31.

Det lär åka nästa år.

Nästa år avgörs den 33:e upplagan av denna jättetävling den 28 maj och där redan nu anmälningarna har börjat att strömma in till.

ANNONS