Evelina Tovek på Castello i Falsterbo i somras. Arkivbild.
Evelina Tovek på Castello i Falsterbo i somras. Arkivbild.

Debut i världscupen för talangen Tovek

Hon är talangen som redan presterar och levererar. På några månader har Evelina Tovek, från Ätran, hunnit vinna i tuffaste internationella konkurrens och hoppat för Sverige i världsfinalen. På söndag debuterar 24-åringen i världscupen.

ANNONS
|

Några uppmärksammade placeringar på internationella tävlingar under våren och sommaren gjorde att landslagets förbundskapten Henrik Ankarcrona tog ut henne i bruttotruppen till EM. I Falsterbos nationshoppning i juli ville han se henne i skarpt läge.

Men debuten för Sverige gick inte alls som det var tänkt – och med 18 fel inför fullsatta läktare fick Tovek en brutal påminnelse om att bakslag är en del av branschen.

- Det är klart att jag är lite besviken och hade hoppats att det skulle gå bättre. Nu får jag åka hem och träna, sade hon till TT då.

ANNONS

Flyttade till Bonn

Något EM blev det inte, men det ruckade inte på framtidsplanerna.

Tovek vet vad hon vill och är beredd att satsa helhjärtat på sin sport. Därför tog hon steget fullt ut och hyrde in sig som elev på tränaren Henrik von Eckermanns bas utanför Bonn. Dit flyttade hon i början av september.

- Det är toppen. Jag bor i Bonn och har åtta minuter i bil till stallet. Hästarna trivs också och allt fungerar bra. Det är inspirerande att träna med Henrik. Man lär sig nya saker varje dag, jobbar med sitsen och grunderna, det är smådetaljer man filar på.

Seger som gav eko

Tre veckor efter flytten till Tyskland kom fullträffen som gav eko i hoppsporten. I GP-finalen i Global Champions Tour i Rom slog hon och Castello världsstjärnorna Harrie Smolders och Marcus Ehning i omhoppningen.

Nu får hon chansen i världscupen i Helsingfors som en extra bonus.

- Det ska bli jättekul. Jag fick en individuell inbjudan. Jag skulle tro att det beror på att det gick så bra i GCT, säger Tovek i telefon från Helsingfors.

ANNONS

Castello har vilat sedan världsfinalen i Barcelona och är påtänkt för världscupen.

- Jag hoppas på det. Vi börjar hoppa på fredag och sedan är det grand prix på lördag och världscupen på söndag. Vi får se om han gör allt, säger Tovek som också har Beezie med sig som är tänkt att gå kringklasserna.

I Helsingfors rider även von Eckermann och Peder Fredricson i världscupen. Europamästaren vilar guldhästen All In till nästa deltävling i Lyon om två veckor. Precis som i Oslo förra helgen rider Fredricson Christian K. I världscupens premiär i Norge kom ekipaget fyra, placeringen före Douglas Lindelöw på Zacramento.

TT

Fakta: Evelina Tovek

Född: 27 augusti 1993.

Bor: Bonn, Tyskland, och på Ekängens gård, Ätran, när hon är hemma i Sverige.

Familj: Föräldrarna Susanne och Gregor, syster Isabella, lovande dressyrryttare.

Yrke: Ryttare på heltid.

Främsta hästar: Castello och Beezie.

Aktuell: Debuterar i världscupen, i Helsingfors i helgen.

Övrigt: Ingår som U25-ryttare i laget Mexico Amigos – med bland andra Henrik von Eckermann och Christian Ahlmann – i Global Champions Tour. Vann GCT-tävlingen i Rom. En av ryttarna i det svenska laget i världsfinalen i Barcelona. Tillsammans med Karin Martinsen, 22, är Tovek svensk hoppnings största framtidslöften och båda är nominerade till Morgondagens stjärna, utmärkelsen som delas ut vid Ryttargalan i Stockholm i samband med hästshowen i Friends arena om en dryg månad.

Fakta: Här gör världscupen halt

Världscupens västeuropeiska liga inleddes i Oslo förra helgen och nästa stopp är i Helsingfors fredag-söndag.

Resterande program:

27-29 oktober: Verona, Italien.

3-5 november: Lyon, Frankrike.

17-19 november: Stuttgart, Tyskland.

23-25 november: Madrid, Spanien.

8-10 december: La Coruna, Spanien.

15-17 december: London Olympia, Storbritannien.

28-30 december: Mechelen, Belgien.

19-21 januari: Leipzig, Tyskland.

26-28 januari: Zürich, Schweiz.

1-3 februari: Bordeaux, Frankrike

23-25 februari: Göteborg.

10-15 april: Final i Paris, Frankrike.

ANNONS