Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/20

De tävlar i Halmstad – mot hundratusentals i hela världen

Hundratusentals crossfit-utövare tävlar just nu mot varandra över hela jordklotet – varje vecka.
Rebecka Odhner, 30, och Tim Hansson, 31, i Halmstad är två som svettas i vad arrangörerna kallar världshistoriens största sportsliga deltagarevent.
– Det gick bra. Jag överträffade mig själv, säger Rebecka Odhner.

Den röda digitalklockan räknar obönhörligt ned till noll i Crossfit Halmstads “box” eller gym.

Rebecka Odhner, Tim Hansson och deras kamrater och konkurrenter har 20 minuter på sig att utföra veckans övningar, som tidigare på natten har släppts från The Crossfit Open-högkvarteret i USA.

Nu är det sen fredagseftermiddag och de tävlande hos Crossfit Halmstad avlöser varandra i grupper om sex till tio personer för att inte bryta mot gymmets coronarestriktioner.

Crossfit kan beskrivas som en kombination av gymnastik, tyngdlyftning och konditionsträning. The Crossfit Open är gräsrotskvalet till sportens VM, Crossfit Games.

– För att kunna tävla på högsta nivå så måste man gå igenom alla steg och Open är det första, som är öppet för alla. Så det är en folkfest, kan man säga. Vi har aldrig haft så många deltagare som i år, 74 stycken, och väldigt många tjejer – det är kul, tycker Zanna Björnson, tävlande coach i Crossfit Halmstad.

Rekordet är 415 000 deltagare

The Open pågår under tre veckor med nya övningar varje vecka.

– Man har från fredag till måndag på sig att köra, så man kan köra hur många gånger man vill. Men vi har uppstyrt här på fredagar, säger Zanna Björnson.

Under premiärveckan tävlade över 117 000 personer från hela världen i herrklassen, över 94 000 i damklassen och nästan 1 400 lag. Det finns även åldersklasser från 14 till +65 år. Rekordåret 2018 deltog 415 000 atleter i 172 länder.

Crossfit Games avgörs på plats i Madison i USA i slutet av juli för de 40 bästa männen, kvinnorna och lagen. Men i de inledande omgångarna tävlar alla hemma i sin egen “box” – oavsett om den ligger i New York, i Seoul eller i Halmstad.

Det märks att sporten har amerikanska rötter. Veckans “wod” (det är listan på övningar) består av “dumbbell snatches” (hantellyft) och “burpee box jump-overs” (hopp upp på en låda från liggande ställning på golvet). Dessa ska utföras växelvis 150 respektive 75 gånger.

Klarar tidsgränsen

Rebecka Odhner kämpar på och klockas för 17 minuter och tre sekunder – det vill säga med god marginal till tidsgränsen på 20 minuter.

– Det var svettigt, jobbigt. Det är min första tävling, men det gick bra och det var riktigt roligt. Jag överträffade mig själv. Jag trodde att jag skulle stå här till på söndag, men jag klarade “timecapen” så jag är väldigt nöjd, säger hon.

Bredvid går Tim Hansson, som bara har hållit på med crossfit i sex-sju veckor, i mål på 18.57. Resultaten rapporteras sedan in digitalt och på nätet finns en “leaderboard” med alla deltagare från hela världen.

– Även om jag bara tävlar med mig själv så får jag erkänna att jag har suttit på nätet och tittat var jag ligger både i Sverige och i hela världen, säger han.

Hur mycket tränar du?

– Jag försöker göra en fem-sex pass i veckan. Jag jobbar som officer så träningen passar jättebra till yrket. Det är varierad träning, kondition men ändå styrka, och att kunna lagervara sina resurser.

”Du utmanar dig själv hela tiden”

Rebecka Odhner, som är bagare, har tränat crossfit under två år.

– Gemenskapen, stämningen, träningen, mångsidigheten – det är så mycket. Det är olika träningsformer och du utmanar dig själv hela tiden och utvecklas både som person och i träningen, säger hon.

Rebecka Odhner ligger efter två veckor på plats 25 718 bland damerna i världen. Tim Hansson är 69 445:a i herrklassen. Världsettorna, amerikanskan Mallory O'Brien och greken Alex Kotoulas, klockades för 9.17 respektive 9.09 minuter.

LÄS MER: Så agerar Halmstadgymmen efter nya restriktioner

LÄS MER: Svetten flödade i kvällssolen på utegymmet

Fler lokala sportnyheter hittar du här