Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

David och Ola Jacobssons trasiga relation läkte – tack vare kampsporten

De slogs med varandra på daglig basis som barn och fick bo avskilda ifrån varandra under uppväxten. Först när bröderna David och Ola Jacobsson fann sporten MMA hittade de tillbaka till varandra.
Sedan flera år tillbaka bor de tillsammans, har precis flyttat till Stockholm och är närmare varandra än någonsin innan.
– Jag kan öppna upp mig om allt för honom, säger Ola Jacobsson.

Bröderna David och Ola Jacobsson hittade aldrig riktigt rätt när det kom till vilken idrott de skulle hålla på med som barn.

Genom några klipp på Youtube fastnade David Jacobsson för MMA när han var 13 år och fick även brodern Ola att fatta tycke för sporten.

– Jag har alltid varit dålig på bollsporter och alltid varit en rätt vilsen själ. Aldrig hittat något som riktigt har passat mig. Sen började jag med kampsport och fick ut mycket av mina aggressioner och personliga problem tack vare träningen, förklarar Ola.

– Jag hittade heller aldrig den där perfekta idrotten för mig, men när jag såg klippen på sporten visste jag direkt att det här var något jag ville göra, ler David.

När David fick upp ögonen för MMA var den fortfarande relativt okänd i Sverige. Alexander ”The Mauler” Gustafsson hade inte gjort sig ett namn ännu och sporten hade precis börjat ta fart på riktigt i USA.

Därför var det inte många i brödernas närmaste krets som visste så mycket om vad det var för något som de båda hade fattat ett så stort intresse för.

– Jag skulle inte säga att vi var före vår tid för Robert (Nyström) som vi tränar med hade redan tränat i några år innan vi började. Men vi började med det när folk inte riktigt visste vad det var, förklarar David och fortsätter:

– Responsen var lite blandad. De flesta föräldrar ifrågasätter nog från början då de tänker att det är en farlig sport. Pappa tyckte först att vi skulle göra något annat men sen när han insåg hur mycket tid vi la ner på det och att det inte gick att övertala oss att sluta så stöttade han oss. Mamma backade oss mer från början när hon insåg att vi gillade det.

Bröderna hade en trasig relation som barn

Men även om de båda till slut började att träna MMA tillsammans så har deras relation varit väldigt trubbig under ungdomsåren.

– Innan så tålde vi inte varandra. Jag kan gå så långt att säga att vi hatade varandra. Jag bodde hemma hos mamma och David hemma hos pappa. Så fort han kom hem till mamma så började vi bråka. Allt från att slåss med sopkvastar, kasta grejer på varandra till att slå sönder varandras dörrar. Det var kaos, förklarar Ola.

– Vi hade slagsmål i vardagsrummet och puttande undan sofforna. Vi har varit väldigt olika men sen var jag som barn väldigt elak, som de flesta barn är. Ola har nog haft det mer jobbigt än vad jag har haft det i och med att jag inte tagit åt mig så mycket medan Ola är mer känslig, säger David.

Men när väl de båda började träna MMA med varandra lite senare i tonåren så började de sakta men säkert hitta tillbaka till varandra.

– Vi var fortfarande inte kompisar men vi fick ut våra aggressioner. När sen David gjorde slut med sin flickvän blev han mer avslappnad och då började vi bli sams. Allt släppte, vi började prata om grejer som vi aldrig pratat om tidigare och kom närmre varandra, menar Ola.

Sporten hade fört bröderna tillsammans igen och deras betydelse för varandra hade blivit så självklar.

Sedan fyra år tillbaka bor de tillsammans och när David var uppe i Stockholm i höstas för att gå matcher kände Ola att han saknade sin bror oerhört mycket.

– David för mig är en bra träningspartner, skrattar Ola skämtsamt.

– Nej men det blir som min bästa vän i och med att jag inte har så många andra som jag träffar regelbundet. Jag kan öppna upp mig om allt för honom. När han var uppe i Stockholm i höstas blev det ensamt. Då försökte man kompensera det genom att snacka med morsan på telefon. Det var lite jobbigt att vara ifrån honom så länge.

– Vi har en tuff kärlek där allting är väldigt ärligt mellan oss. Jag hoppas att Ola vet att om han skulle behöva mig så kommer jag alltid vara där och tvärtom. Det är inte många personer man skulle fundera på att ge sitt liv för men familjen ingår där.

– Vi har extremt roligt ihop nu och det vi har gemensamt är att vi båda är lite smågalna på ett roligt sätt. Det är alltid skönt att känna att man har någon som alltid ställer upp. Han betyder väldigt mycket för mig, säger David.

Fått offra mycket för sporten: ”En ensamsport”

Det stora intresse för MMA och viljan att bli så bra som möjligt har gjort att framför allt David gjort sig ett namn både i Sverige men även utomlands.

I början av september skrev han ett lukrativt MMA-kontrakt med organisationen Brave på fem matcher och gick i september match i Bahrain.

– Det räcker förmodligen att jag vinner tre av de fyra matcherna jag har kvar så är jag i UFC. Hade jag vunnit den första matchen i Bahrain hade jag vunnit tre matcher i deras organisation i tre olika viktklasser under sex veckor och då hade jag varit där. Prinsen I Bahrain hade varit min bästa kompis men nu blev det ett litet steg tillbaka.

– Upplevelsen där var såklart sämre med tanke på coronan. Men runt omkring märker man verkligen att det händer grejer för mig. Det är bättre hotellrum och det känns mer på riktigt. Skulle jag vinna ett par matcher lever jag ekonomiskt gott på det.

Davids framgångar har gjort att även Ola tittat uppåt för att försöka nå samma höjder som sin bror och har tagit sin satsning på allvar sedan ett år tillbaka. Men viljan och drivet de båda har för att nå så långt som möjligt med sin idrott har gjort att de tvingats välja bort både familj och vänner.

– Man har fått välja bort många relationer med vänner och intressen – förutom de vännerna man har här på gymmet i Halmstad. Jag har alltid varit rädd för att få ett Svensson-liv vilket har gjort att jag har känt att om jag väljer bort träningen så kommer jag lida för det i framtiden. Varje gång jag har träffat en ny tjej har jag förklarat att du aldrig kommer vara prio ett. Sporten kommer alltid komma först, säger Ola.

– Jag har blivit av med flickvännen medan kompisar och familjemedlemmar har fått mindre tid. Jag har säkert tappat mer än 20 kompisar för det här. Det är så den bistra sanningen är, det är en ensamsport. Folk tycker man är tråkig för att man inte hänger med ut och festar men de kommer förstå sen i framtiden. Det är vad det kostar om man ska ta sig någonstans, säger David.

Flyttar till Stockholm för att ta nästa steg

Nästa steg för bröderna är ett nytt äventyr som nu börjar i Stockholm. De båda ska genomgå stenhård träning under obestämd tid på välkända Allstars gym där många av de främsta svenska MMA-utövarna tränar.

– Det kommer bli brutalt hård träning. Vissa pass är fyra timmar i rad och sen på eftermiddagen/kvällen är det två timmar till. I stället för en stor lägenhet så kommer vi bo i ett litet rum och vara på varandra ännu mer. Det är en period med mycket ris och havregryn. Vi kommer leva som råttor ett tag men tanken är att det ska löna sig i framtiden, ler David.

– Jag är väldigt taggad. Jag hade börjat tröttna lite på jobbet det senaste halvåret. Så fort David var uppe tidigare och tränade där så blev jag väldigt avundsjuk så då försvann min motivation till att jobba. Jag kan lätt leva som en råtta under en längre tid, skrattar Ola.

Målet med Stockholmsresan är att de båda ska ta nästa steg i sin individuella utveckling och nå de högt uppsatta målen de har satt.

– Mitt mål med Stockholm är att jag aldrig behöver jobba igen. Att 2020 var det sista året som jag hade ett ”jobb”. Att jag kan leva på sporten i framtiden. Hittills har jag bara gjort saker som andra vill att jag ska göra. Jag känner att jag vill bli lite mer självisk och att det nu mer ska handla om vad jag vill, menar Ola.

– Jag ska bara visa alla vad jag kan och det motiverar mig. Folk sover på mig fortfarande och jag känner att jag inte fått ut hälften av vad jag kan. Jag vill bara nå upp till den potential som jag vet att jag har. Jag ska göra allt till en show, avslutar David.

Läs fler artiklar om idrottsfamiljen:

Del 1:

LÄS MER: Åsa och ”Tickan” – ett oslagbart vinnarteam

Del 2:

LÄS MER: Distansen är inget hinder för Anton och Taylor

Del 3:

LÄS MER: ”Lyxigt att hon vill hänga med sin mamma”

Del 4:

LÄS MER: Idrottsfamiljen: Guldvinnaren Håkan Svensson trivs som fotbollspappa: ”Aldrig behövt driva på”

Del 5:

LÄS MER: Pärna – Halmstad Hammers egen succéfamilj

Del 6:

LÄS MER: Ulrika Andersson valde bort en egen karriär – för att stötta förra världsstjärnan

Del 7:

LÄS MER: Succéspelarens mamma: ”Jag var både mamma, caddie och tränare”

Del 8:

LÄS MER: Ulrika Andersson om livet med Sveriges förbundskapten

Del 9:

LÄS MER: Nellie Andersson har pappa som tränare i HBK: ”Får väga orden”

Del 10:

LÄS MER: Anorexian stärkte Amanda och Jonathan som par

Del 11:

LÄS MER: ”Att heta Untersteiner har till 99 procent varit en fördel”

Del 12:

LÄS MER: Sonen är Sofias och Simons nya guldklimp i livet

Del 13:

LÄS MER: ”Jag tränade min första klubb när jag var tolv år”

Fler lokala sportnyheter hittar du här