För att få bukt med tidsslöseri har Fifa bett VM-domarna att lägga på rejält med tilläggstid, enligt tidigare domaren Jonas Eriksson.
För att få bukt med tidsslöseri har Fifa bett VM-domarna att lägga på rejält med tilläggstid, enligt tidigare domaren Jonas Eriksson. Bild: Frank Augstein/AP/TT

Därför är VM-matcherna 100 minuter långa

60.
Så många minuter har domarna lagt till i fotbolls-VM:s fyra första matcher som alla varat i omkring 100 minuter vardera.
Fifa-direktiv är förklaringen till varför det spelats så mycket fotboll, enligt tidigare VM-domaren Jonas Eriksson.

ANNONS
|

De fyra matcherna som hittills har spelats under fotbolls-VM i Qatar har bjudit på dramatik och mål. Men också en och en halv halvlek i ren tilläggstid.

I Englands 6–2-seger mot Iran på måndagen pågick matchen till exempel i 117 minuter, alltså 90 minuter ordinarie tid plus 27 minuter tilläggstid över två halvlekar. Rekord i tilläggsminuter, enligt SVT.

Det berodde på att Irans målvakt Alireza Beiranvand blev skadad i den första halvleken och behövde läkarhjälp. Då lades 14 minuter till innan det blåstes för paus. I den andra halvleken spelades ytterligare 13 minuter extra innan domaren blåste av matchen.

"En fokuspunkt"

I de övriga matcherna – Qatar–Ecuador, Nederländerna–Senegal och USA–Wales – blev det totalt 33 minuter tilläggstid. Sammanräknat har alltså domarna lagt till 60 minuter på fyra matcher.

ANNONS

Enligt tidigare stordomaren Jonas Eriksson, som dömt i både EM och VM, är det Internationella fotbollsförbundet (Fifa) som vill ha det så här.

– Det kommer vara mycket tidstillägg, det är en fokuspunkt. Man vill inte ha diskussioner om effektiv speltid, därför kommer domarna alltid lägga till för skador, maskningar och liknande. Vi kommer få se många minuter i det här mästerskapet, säger Eriksson i SVT.

Carragher njuter

The Times och Daily Mail har tidigare rapporterat om Fifas direktiv. Enligt de engelska tidningarna har VM-domarna tydligt fått instruktioner om att matcherna ska pågå i minst 100 minuter för att "effektivisera spelet".

Ämnet om tilläggstid har väckt reaktioner på sociala medier hittills under VM. Jamie Carragher, tidigare engelsk landslagsmittback i Liverpool och numera tv-expert, ser positivt på det.

"Jag njuter av att domarna lägger till extra tid i VM. Det finns mycket tidsslöseri i fotboll", skriver Carragher på Twitter.

Fakta: Tilläggstid i VM:s fyra första matcher

Qatar–Ecuador (0–2), 10 minuter

England–Iran (6–2), 27 minuter

Senegal–Nederländerna (0–2), 10 minuter

USA–Wales (1–1), 13 minuter

ANNONS