Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Line Röddik och hennes danska landslagskamrater dök inte upp när laget skulle samlas inför kommande landskamper. Arkivbild.

Danska strejken ett faktum – VM-kval i fara

Konflikten mellan det danska landslaget och det danska fotbollsförbundet har eskalerat. Nu kan både en EM-finalrepris och en VM-kvalmatch ligga i farozonen.

Det danska landslaget dök inte upp när laget under måndagen skulle samlas inför den kommande landskampen och EM-finalreprisen mot Nederländerna. Så sent som i förra veckan hotade laget med strejk efter att kollektivavtalsförhandlingarna med det danska fotbollsförbundet brutit samman. Nu har alltså danskorna gjort verklighet av strejkhotet.

- DBU har skapat den här irriterande situationen. Vi vill spela alla matcherna efter mästerskapet men det måste först finnas ett nytt kollektivavtal på plats, säger landslagsspelaren Line Röddik till danska Ekstrabladet.

Strandad förhandling

Konflikten har sin grund i att spelarföreningen kräver att landslagsspelarna ska ses som anställda av det danska fotbollsförbundet när de är på landslagsuppdrag. Ett krav som DBU, det danska fotbollsförbundet, inte velat acceptera och som i sin tur ska ha lett till att parterna ännu inte kunnat komma överens om ett nytt kollektivavtal efter att det förra gått ut.

- Vi vill att de erkänner våra prestationer, att de visar att vi är värda att investera i. Det tycker vi att vi har bevisat, sade målvakten Stina Lykke till nyhetsbyrån Ritzau då.

Även det danska U21-landslaget på herrsidan står i dagsläget utan kollektivavtal och är inblandade i konflikten mellan spelarföreningen och förbundet.

Parterna ska enligt Ekstrabladet ha förhandlat under helgen utan att nå någon lösning. Spelarna ska ha erbjudits att spela vidare under det tidigare kollektivavtalet men tackat nej. Förhandlingarna ska enligt Ritzau ha pågått sedan 2016 utan att parterna har kunnat enas om ett nytt avtal.

I Sveriges kvalgrupp

Det danska landslaget, som tog ett EM-silver i somras, ska möta Nederländerna på fredag i Horsens i en repris på sommarens EM-final, där nederländskorna vann med 4–2. Vänskapsmatchen, som länge varit utsåld, riskerar nu alltså att inte spelas.

Fyra dagar efter det ska danskorna möta Ungern, i en VM-kvalmatch som ingår i samma kvalgrupp som Sverige spelar i. Även Ungernmötet ligger i farozonen efter att strejkhotet nu blivit verklighet.