Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Danmarks Mathias Gidsel tror att semifinalen mot Spanien blir tuff.
Danmarks Mathias Gidsel tror att semifinalen mot Spanien blir tuff. Bild: Anders Wiklund/TT

Danmark till VM-semi – Norge klantade till det

Danmark hade inga problem att ta sig till semifinal i handbolls-VM. Ett klantigt Norge gav dock bort segern mot Spanien, som nu får möta Danmark i semi.
– De blir tuffa för vår offensiv, säger Danmarks Mathias Gidsel.

Danmark hade inga problem med att säkra sin plats i semifinal. Inför ett halvfullt Tele2 arena i Stockholm hade danskarna sprungit ifrån Ungern med 21–12 redan i halvtid.

Det Ungern som tidvis pressade Sverige i mellanrundan hade ingen fart kvar i benen och får nöja sig med att spela om platserna 5–8.

Danmark, som gått hårt åt sin förstauppställning i mästerskapet, kunde spela runt på laget och vinna med förkrossande 40–23.

Danmark gick därmed sin 26:e VM-match utan att förlust – nytt rekord. Vinner man hela turneringen blir man dessutom historiska som enda land att vinna tre raka VM-guld.

– Det är det vi går för, men det är inget man går runt och tänker på. Det är sådant man berättar för barnbarnen om sedan, säger högernian Mathias Gidsel.

Men för att få berätta om det måste man också göra det. Nästa hinder på vägen är Spanien som vann en högdramatisk kvartsfinal mot Norge.

Norge ledde med 25–24 och var bara sekunder från segern. Men norrmännen, som hade bollen, valde att inte skjuta trots givet läge – och fick en passivitetsvarning. Spanien blixtkontrade in kvitteringen i sista sekunden.

I den första förlängningen, 2x5 minuter, var i stället Spanien nära segern när Norge kvitterade sent till 29–29.

Men efter ytterligare tio förlängningsminuter vann Spanien med 35–34. Daniel Dushebaev, som också sköt kvitteringen i slutsekunden, blev matchhjälte.

Att möta Spanien blir en tuff uppgift, menar Gidsel.

– De blir tuffa för vår offensiv, säger han.