Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det danska fotbollslandslaget kommer till spel trots allt. Men konflikten är inte avblåst mellan spelarna och förbundet. Arkivbild.

Danmark spelar – men konflikten ännu olöst

Det danska landslaget riskerade att bli utslängt från VM-kvalet på grund av spelarnas strejk. Nu kommer danskorna till spel. Men konflikten är ännu inte löst.

Danmark var ett drygt dygn från att behöva lämna walkover till VM-kvalmatchen mot Ungern på bortaplan. Men nu har spelarna och förbundet kommit överens om att spela matchen – konflikten ska de lösa efter matchen.

EM-tvåorna ligger i förhandling med Danmarks fotbollsförbund (DBU) om ett nytt landslagsavtal. Damernas landslag kräver att få bli anställda av förbundet när de tas ut till landslaget, och kräver också att få bättre förutsättningar kring landslaget och landslagssamlingarna.

Förbundet vägrar gå med på kraven och danska LO och motsvarigheten till Riksidrottsförbundet har tagits in för att medla mellan spelarna och förbundet, skriver Ritzau.

I väntan på ett nytt avtal har spelarna vägrat komma till landslagssamlingen. En träningsmatch mot Nederländerna härom dagen fick ställas in. I stället har spelarna tränat på egen hand. Men nu blir alltså matchen av.

Landslagsstjärnan Pernille Harder är nöjd med uppgörelsen.

- Det är mycket bra att vi nu kan koncentrera oss på matchen och så får vi förhandla vidare efter matchen, säger hon till danska TV2.

- Det är naturligtvis inte en optimal uppladdning, men vi har tränat bra de senaste dagarna för att kunna bra förberedda till matchen.

Danmark spelar i samma VM-kvalgrupp som Sverige. Den svenska landslagskaptenen Caroline Seger välkomnar uppgörelsen.

- Danmark är en nation som ska vara med. I ett VM ska alla de bästa lagen vara med, säger Caroline Seger till TT i samband med landslagets träning inför tisdagens VM-kvalmatch mot Kroatien.