Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu är det bekräftat att det nya allsvenska laget Dalkurd lämnar Borlänge för Uppsala. Arkivbild.

Dalkurd till Uppsala – då rasar Sirius

Den nya allsvenska fotbollsklubben Dalkurd bekräftar nu att man lämnar Borlänge för Uppsala. Det är dock inte klart var man ska spela matcherna nästa år. Sirius rasar samtidigt mot Dalkurds flytt.

Dalkurd bekräftade på tisdagen att klubben flyttar inför nästa säsong.

- Rent känslomässigt är det tråkigt. Vi har byggt upp vår verksamhet här i Borlänge, säger tränaren Andreas Brännström till SVT Nyheter Dalarna.

- Spelarna tycker så klart att det tråkigt – det här är deras hemmaplan.

I ett pressmeddelande på sin webbplats skriver klubben att skälet till flytten är att man inte kommit överens med Borlänge kommun, framför allt när det gäller arenan Domnarvsvallen som inte är godkänd för allsvenskt spel och där laget endast har tillgång till en lokal som saknar rinnande vatten och toalett.

"Grunden för beslutet är att skapa förutsättningar för föreningen som inte finns i Borlänge", skriver Dalkurd.

Västerås spelort?

I uttalandet nämner inte klubben var man ska spela sina matcher nästa år, då man inte får tillgång till Studenternas som ska byggas om. Enligt Dalarnas Tidningar vill Dalkurd spela matcherna i Västerås, och besked från Västerås kommun ska komma senare i månaden.

Ungdomsverksamheten kommer att vara kvar i Borlänge men ska drivas vidare under andra former. I Uppsala vill man "söka synergier med andra föreningar och oavsett idrotts- eller divisionstillhörighet vill vi vara med och utveckla Uppsala som idrottsstad."

Kritik från Sirius

Sirius, som i år gjorde sin första allsvenska säsong sedan 1974, gillar inte alls att Dalkurd kommer till Uppsala och eventuellt ska dela arena med klubben.

- Vi har varit jättetydliga med kommunen att det inte fungerar, säger Sirius ordförande Ove Sjöblom till UNT.

- Det här kommer direkt att motarbeta Sirius som har verkat i Uppsala och varit stadens lag i många generationer. I stället för att glädjas åt att man har ett lag i allsvenskan efter 43 år så gör man så här.

Tränaren Kim Bergstrand är också minst sagt besviken på kommunen.

- Jag har lust att lägga av. Jag är riktigt less, säger han till UNT.

- Allt får vi fajtas för hela tiden och får ingenting gratis. Sedan kommer det en ny klubb och då ska man lösa allting. Det är skrattretande att man inte försöker göra det rimligt för dem som redan är här.