Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rasmus Dahlin gör succé i BHL och kan vara ett namn för Tre Kronors VM-lag i vår. Arkivbild.

Dahlins historiska avtryck: "Nästan overkligt"

Han har passerat Ray Bourque och snart har han också Bobby Orr efter sig. Rasmus Dahlin sätter historiska avtryck i NHL – 18 år gammal.

Den tidigare Frölundabacken har tagit NHL med storm. Det är inte många 18-åringar som ens tar plats i världens bästa ishockeyliga, men Dahlin har gjort mer än så.

På en lista över vilka backar som gjort flest poäng före sin 19-årsdag, Dahlin fyller den 13 april, är han just nu trea genom tiderna med sina 37 poäng (8 mål och 29 assist) – och bara en poäng efter legendaren Bobby Orr.

Dahlins tränare i Buffalo, Phil Housley, toppar listan på 57 poäng.

Trots sin framgångsrika debutsäsong har han hamnat i skuggan av en annan svensk succérookie, mål- och poängsprutan Elias Pettersson i Vancouver.

Ingen nackdel

Det behöver inte vara någon nackdel, tycker Peter Popovic som den här veckan kommer att se Dahlin på plats vid två tillfällen i jakten på NHL-förstärkningar till VM.

- Jag tror nånstans att det kan vara lite skönt för honom. Då kan han gnugga på med sitt, lära sig och ta intryck, säger Tre Kronors assisterande förbundskapten.

Dahlin draftades som nummer ett i somras som andre svensk hittills efter Mats Sundin.

Förväntningarna var högt uppskruvade och 18-åringen från Lidköping har till och med överträffat dem. Han är femma i Buffalos interna poängliga, spelar i genomsnitt 21 minuter per match – på sistone har han spelat mer än så – och ingår i lagets första powerplay-uppställning.

- Det är lätt att glömma bort att han är så otroligt ung. Han spelar ordinarie, har bra med istid och får verkligen chansen. Det är fantastiskt, säger Popovic som själv gjorde åtta NHL-säsonger.

Rätt drivkraft

TT: Vad är du mest imponerad av?

- Det är väl egentligen de andra bitarna vid sidan av poängen, spelet utan puck och i egen zon. Såna bitar, säger Popovic.

Dahlin fick hockeyvärlden att tappa hakan efter briljanta soloprestationer i Frölundatröjan, klipp som sågs av hundratusentals på internet. Men Dahlin är så mycket mer än det.

- Han tar kliv hela tiden. Det är en otroligt målmedveten kille. Han är inte nöjd, gör han något som inte är bra är han hård mot sig själv. Det är den drivkraften som du måste ha för att komma långt, säger Popovic.

Rasmus Dahlin är belåten över debutsäsongen, men strävar efter mer:

- Jag är så glad, jag hade inte väntat mig en säsong som den här. Hittills är det bra, men vi måste vinna lite fler matcher, sade Dahlin till Buffalo News i förra veckan apropå att hans lag halkat efter i slutspelsjakten och är nio poäng efter.

Dahlin är förstås en het kandidat till en VM-plats om Buffalo inte går långt i NHL-slutspelet, eller att tonåringen drabbas av soppatorsk.

- Självklart finns det en risk, det får vi avvakta och se när säsongen tar slut för Buffalo. Med allt som har varit med draften, hajpen och första säsongen så har det varit otroligt mycket intryck, så det är inte bara kroppen, säger Peter Popovic.