"Det kommer att bli magiskt. Ända sedan jag var liten har jag drömt om att få spela i NHL", säger Rasmus Dahlin. Arkivbild.
"Det kommer att bli magiskt. Ända sedan jag var liten har jag drömt om att få spela i NHL", säger Rasmus Dahlin. Arkivbild.

Dahlin på helspänn i drömmarnas teater

Dallas Stars hemmaarena har i år valts till drömmarnas teater. Det är här som NHL:s draft äger rum under midsommarhelgen. Det är här som Rasmus Dahlin ska få bekräftat det som alla tror sig veta. Att hans framtid i NHL börjar i Buffalo.

ANNONS
|

Strax efter klockan 01.00 natten till lördag kommer Buffalo Sabres att tillkännage det första valet i draften. I den fyllda arenan kommer en svensk 18-åring sitta tillsammans med sin mamma Åsa och pappa Martin.

Alla förväntas sig att namnet som ropas ut är Rasmus Dahlin.

Han är rankad som nummer ett och Buffalos tränare Phil Housley har redan bekräftat att man kommer att välja Frölundas backtalang – i så fall blir han den andra svensken som går först i NHL-draften efter Mats Sundin som tingades av Quebec 1989.

Fram till podiet

Att vara topprankad är inte bara positivt, tycker Dahlin.

ANNONS

- Det är med blandade känslor. Att väljas som nummer ett är bara en siffra. Det spelar inte så stor roll. Det är vad man gör efter draften som spelar roll, säger Rasmus Dahlin.

Rasmus Dahlin, familjen och ett par agenter landade i Dallas i tisdags kväll. Dagarna fram till den stora dagen har innehållit medieaktiviteter och den förväntade draftettan berättade vid ankomsten att det började kännas pirrigt.

Scouting och besök

Buffalo har dock redan gjort sin hemläxa. De har scoutat Dahlin under lång tid, besökt honom i Göteborg, haft koll på hans insatser i Frölunda och kunnat titta närmare på honom under NHL Scouting Combine, en vecka av tester av de 104 högst listade spelarna någon månad före draften.

Att bli draftad innebär att klubben får rätten till spelaren och får förhandla om ett kontrakt. Och nästan alla som går högt i den första rundan förväntas kunna gå in i laget redan kommande säsong. Efter draften blir det förhandlingar och sedan väntas Dahlins flyttlass gå till Buffalo. Staden ligger i staten New York, nära Niagarafallen, ett stenkast från gränsen till Kanada.

ANNONS

- Blir det aktuellt med flytt får jag väl ta med mamma över några månader så hon kan hjälpa mig att komma i ordning, säger Dahlin.

Debut i oktober

Om det blir aktuellt, säger han. För det är inte helt säkert. Ett svar som får Frölunda-fansen att hoppas.

- Jag har sagt till mig själv att om jag får jag chansen i NHL ska jag göra allt för att knipa en plats i laget. Men det kan bli att klubben tycker att jag skulle utvecklas bäst om jag spelade ett år i deras farmarlag eller kanske i Frölunda.

Men få är det som tror annat än att Rasmus Dahlin gör NHL-debut när säsongen startar i början på oktober. Framtiden börjar för Sveriges nästa superstjärna i drömmarnas teater på midsommardagen.

- Jag lever min dröm, säger Rasmus Dahlin.

ANNONS
TT

Fakta: Rasmus Dahlin

Född: 13 april 2000 i Trollhättan.

Familj: mamma Åsa, pappa Martin och storebror Felix, 20.

Längd/vikt: 188 centimeter/85 kilo.

Position: back.

Klubb: Frölunda.

Moderklubb: HC Lidköping.

Facit i SHL och SM-slutspel: 12 mål och 19 assist på 87 matcher.

Meriter: OS-uttagen i våras, JVM-silver 2018 och fyra 2017. Utsedd till bäste back i årets JVM. Två säsonger i SHL med Frölunda.

Aktuell: Tippas gå först i NHL-draften i Dallas under natten till midsommardagen.

Fakta: Så fungerar draften

• Draften är det årliga möte då klubbarna i NHL får välja vilka spelare de vill få rätten att förhandla med om kontrakt.

• För spelare från USA gäller att de ska vara 18–20 år för att vara aktuella i draften, för spelare utanför USA 18–21 år.

• Ordningen i draften avgörs genom lagens placering efter säsongen, resultatet i slutspelet och lottning.

• Ordningen avgörs genom att lagen delas in i grupper: 1) lag som inte gick till slutspel (val 1-15), 2) lag som inte vann sin division eller gick till konferensfinal (val 16–23 upp till 27), 3) lag som vann sin division men inte gick till konferensfinal (val 24–27), 4) lagen som förlorade konferensfinalerna (val 28–29), 5) laget som förlorade Stanley Cup-finalen (30) och 6) vinnaren av Stanley Cup (31).

• Efter säsongen lottas ordningen mellan de lag som missade playoff (1–15). Lottningen är viktad utifrån resultatet från grundserien och det sämsta laget har störst chans att vinna. Tre lag lottas som ges de tre främsta valen, därefter placeras lagen i omvänd ordning efter grundserien. Lottningen gäller bara i första runden.

• Syftet med lottningen är att ge de sämre lagen chans att skriva kontrakt med de bästa unga spelarna och på det sättet över tid skapa en jämnare liga.

• Den första draften hölls den 5 juni 1963, draften blev offentlig 1980, och 1984 sändes draften för första gången i TV.

Fakta: Draftordning 2018, omgång 1

1. Buffalo Sabres (placering i grundserien 31, vann lottningen)

2. Carolina Hurricanes (28, andra lottningsrundan)

3. Montreal Canadiens (21, tredje lottningsrundan)

4. Ottawa Senators (30)

5. Arizona Coyotes (29)

6. Detroit Red Wings (27)

7. Vancouver Canucks (26)

8. Chicago Blackhawks (25)

9. New York Rangers (24)

10. Edmonton Oilers (23)

11. New York Islanders (22)

12. Calgary Flames (överlåten till New York Islanders) (20)

13. Dallas Stars (19)

14. St. Louis Blues (överlåten till Philadelphia Flyers) (18)

15. Florida Panthers (17)

16. Colorado Avalanche

17. New Jersey Devils

18. Columbus Blue Jackets

19. Philadelphia Flyers

20. Los Angeles Kings

21. San Jose Sharks

22. Pittsburgh Penguins (överlåten till Ottawa Senators)

23. Anaheim Ducks

24. Minnesota Wild

25. Toronto Maple Leafs

26. Boston Bruins (överlåten till New York Rangers)

27. Nashville Predators (överlåten till Chicago Blackhawks)

28. Tampa Bay Lightning (överlåten till New York Rangers)

29. Winnipeg Jets (överlåten till St. Louis Blues)

30. Las Vegas Golden Knights

31. Washington Capitals

Fakta: Några svenska spelares draftordning

Mats Sundin, 1989, runda 1, val 1

Daniel Sedin, 1999, runda 1, val 2

Victor Hedman, 2010, runda 1, val 2

Gabriel Landeskog, 2011, runda 1, val 2

Henrik Sedin, 1999, runda 1, val 3

Peter Forsberg, 1991, runda 1, val 6

Filip Forsberg, 2012, runda 1, val 11

Erik Karlsson, 2015, runda 1, val 15

Markus Näslund, 1991, runda 1, val 16

William Karlsson, 2011, runda 2, val 53

Henrik Lundqvist, 2000, runda 7, val 205

Patric Hörnqvist, 2005, runda 7, val 230 (sist av alla)

ANNONS