Erik Karlsson i sitt nya lag San Jose. Arkivbild.
Erik Karlsson i sitt nya lag San Jose. Arkivbild.

Dahlin och Karlsson snackisar i NHL

Draftettan Rasmus Dahlins debut, backstjärnan Erik Karlssons flytt till San Jose och William Nylanders kontraktsbråk. Det har varit tre svenska snackisar inför NHL-säsongen. Och det finns fler.

ANNONS
|

Rasmus Dahlin

18-åringen har varit den mest omtalade svensken under NHL:s försäsong. Som draftad som nummer ett i somras har Buffalo-backen haft allas ögon på sig. Ska han klara att ta en plats i laget? Är han så bra att han redan under rookiesäsongen kan bli en dominant i NHL?

Svaret på frågorna är ja, han tar en plats i laget, och kanske. Dahlin har under försäsongen hyllats för sina färdigheter på isen och ses redan som en kandidat till Årets rookie.

ANNONS

Erik Karlsson

Stjärnbacken ville inte lämna Ottawa efter nio säsonger, men blev ändå bortbytt till San Jose. Därför räknas nu San Jose som en av favoriterna till att ta hem Stanley Cup. NHL.coms experter tror också att Karlsson kommer att bli slutspelets mest värdefulla spelare om laget tar sig långt.

William Nylander

Omtalad för att han inte tränat och spelat en enda minut med Toronto i höst eftersom förhandlingarna om ett nytt kontrakt ännu inte är klara. Lagets manager Kyle Dubas sade häromdagen att man inte hade några planer på att göra sig av med svensken, men att "saker och ting kan förändras".

Den 22-årige forwardens rookiekontrakt gick ut efter förra säsongen. Han svarade för 61 poäng (20 mål, 41 assist) och var lagets tredje bästa i poängligan.

Elias Pettersson

Han blev SHL:s poängkung förra säsongen, en säsong som han fick kröna med både SM- och VM-guld. Den förre Växjö-forwarden verkar nu inte ha några problem med klivet över till NHL-spel i Vancouver. 19-åringen har imponerat under försäsongen, gjorde succédebut med ett mål och en assist, och ses som favorit till Calder Trophy som är priset till den bäste NHL-nykomlingen.

ANNONS

Vancouver-publiken har stora förhoppningar om att Pettersson ska axla svenskmanteln som bröderna Sedin lämnat efter sig.

Nicklas Bäckström

Sveriges näst bäste poängplockare förra säsongen (71 poäng varav 21 mål och 50 assist) och dessutom Stanley Cup-mästare. Är i fokus för att snacket går om mästarlaget verkligen klarar av att upprepa bedriften. Tveksamt enligt NHL-experterna. Även Bäckström har sagt att det kommer att bli tuffare för Washington den kommande säsongen då det är ett lag som alla vill slå.

Victor Hedman

Tampa Bay-backen räknas som den bästa svenska spelaren i NHL den kommande säsongen. Enligt TSN:s 50-bästalista är han hockeyseriens sjätte bästa spelare. NHL-experterna tror att Hedman kommer att få spela final i Stanley Cup i vår då 13 av 18 röstade för Tampa Bay som finallag. Hedman är också en av favoriterna till att bli vald till slutspelets mest värdefulla spelare.

Filip Forsberg

Han avslutade förra säsongen som guldmakare för Tre Kronor i VM, då han avgjorde finalen mot Schweiz med sitt straffmål. En liten tröst efter att Nashville åkt ut i kvartsfinal i Stanley Cup, efter en säsong då Nashville blev bästa lag i grundserien.

ANNONS

Nashville siktar på Stanley Cup-final den kommande säsongen, och att lyckas med det man missade 2017 – att vinna finalserien. I den kampen är Forsberg viktig, han var lagets bäste poängplockare förra säsongen. Han har varit tongivande under försäsongen, kom trea i försäsongens poängliga med nio poäng (3+6).

William Karlsson

Gjorde succé i NHL-nykomlingen Vegas förra säsongen då han var lagets främste poänggörare med 78 poäng (43 mål och 35 assist) och dessutom trea i målligan i NHL. Var med och förde Vegas till final i Stanley Cup.

Den kommande säsongen kan inte Vegas skrälla längre, nu är det i stället upp till bevis.

TT

Fakta: NHL-säsongen 2018–2019

Säsongen startade den 3 oktober och grundserien avslutas den 6 april. En av matcherna under premiärveckan, Edmonton–New Jersey, spelas i Göteborg på lördag.

Slutspelet, Stanley Cup, inleds den 11 maj med finalspel i slutet av maj och början av juni.

Washington är regerande Stanley Cup-mästare efter finalseger över Vegas.

ANNONS