Dömd pedofil tränare för pojklag i Halmstad

En dömd pedofil var tränare för ett pojklag i Halmstad – samtidigt som han avtjänade sitt straff. Föreningen upptäckte hans dom av en tillfällighet.
– Ännu så länge har vi ingen anledning att tro att någonting har hänt i klubben, säger ordföranden.

ANNONS
|

Mannen dömdes sommaren 2018 till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan för 17 fall av sexuellt ofredande mot tio pojkar, varav de flesta var under 15 år.

– Det handlar om tafsande i samband med händelser i idrottsföreningen där han har varit ledare, sade åklagaren i media.

Mannen – som på den tiden var verksam i en annan del av Västsverige – nekade till brott, men medgav vissa omständigheter.

Skyddstillsynen med särskild behandlingsplan varade till mitten av januari 2020.

"Av en händelse”

Men redan under sensommaren 2019 blev mannen tränare för ett pojklag i en Halmstadförening. Först några veckor in på 2020 upptäckte föreningen hans dom och bytte ut honom.

ANNONS

– Det var en i föreningen, i organisationen, som av en händelse hade fått reda på det, säger föreningens ordförande.

Några misstankar om att mannen ska ha betett sig otillbörligt mot några ungdomar även i Halmstadföreningen finns inte enligt ordföranden.

– Det var inte så det här uppkom.

Ordföranden tillägger att mannen redan mot slutet av hösten hade flaggat för att han ville sluta som tränare på grund av tidsbrist. Ordföranden poängterar att mannen inte har deltagit i lagets träningar efter årsskiftet.

– Sedan hade han en tränarkollega också och där är rätt engagerade föräldrar med, så jag tror inte att någonting har hänt. Men däremot kan man knyta kontakter via (sportens namn) om man är ledare och då hamnar man i någon typ av beroendefas till en tränare, säger ordföranden.

Kritik för hanteringen

I uppgifter till HP riktas kritik mot att det ska ha dröjt tre veckor innan klubben informerade spelarnas föräldrar om tränarens förflutna. Men detta stämmer inte enligt ordföranden.

– Nej, nej. Vi fick reda på det på typ en tisdag och veckan efter hade vi föräldramöte. Han var ju redan borta från laget och ingen av oss har varit med om det här innan, så vi ville gärna veta hur man skulle göra först. Vi pratade med Riksidrottsförbundet, med Sisu och med vår advokat om vad man fick säga och inte säga och vad man bör säga.

ANNONS

Från och med den 1 januari 2020 kräver Riksidrottsförbundet att alla föreningar ska begära ett så kallat begränsat registerutdrag för att kontrollera att ledare som har direkt kontakt med barn och ungdomar under 18 år inte har begått sexbrott eller andra grova brott.

En del föreningar gjorde kontroller även tidigare, men inte den aktuella Halmstadföreningen.

Varför inte?

– Vi har haft uppe det och sagt att det skulle vi kanske göra, men så får man en massa annat att göra i stället. Som i de flesta andra föreningar skulle jag tro, så är det rätt mycket som ska göras och hinnas med av rätt så få, säger ordföranden.

Hur ser du i efterhand på att mannen lyckades slinka under radarn och börja arbeta med barn i er förening?

– Med det bagage han har så är han olämplig som ungdomstränare. Tränar han ett lag så får han kontaktytor och – ja, det är olustigt kan man säga. Ett tag där så kände man ju att man hade rätt ont i magen över det här. Men det är alltid lätt att i efterhand säga vad man borde ha gjort.

”Fortfarande medlem”

Mannen är även spelare i ett av föreningens seniorlag. Även där är han just nu borttagen från verksamheten.

ANNONS

Ordföranden säger:

– Han är fortfarande medlem, men vi har sagt att han får pausa sitt spelande. Om jag fattar det rätt så kan man inte skicka ut folk från föreningen som man vill och vi är inte säkra på att vi vill det heller. Nu har han tagit sitt straff och det är ju lite olustigt att det har varit på det sättet, men att han ska spela (sportens namn) med vuxna människor efter det här straffet – ja, det kan man ju tycka eller inte. Men han spelar inte mer under denna säsongen.

LÄS MER:Frivården: ”Det är inte dygnet runt-övervakning”

ANNONS