Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Därför stoppas de nya padelbanorna i Halmstad

Alets IK:s padelsatsning har stött på patrull.
Bygglovet för tre nya padelbanor på Alevallen har rivits upp av Länsstyrelsen, som hänvisar till oklarheter i Halmstads kommuns handläggning.
– Nu börjar vi om från ruta ett igen och tappar troligtvis hela 2021, säger en av klubbens finansiärer, Jonas Andersson.

HP berättade i januari att Alets IK hade fått bygglov för att med hjälp av tre investerare bygga tre padelbanor på en del av det som i dag är Alevallens grusplan.

Alevallen ägs av Halmstads kommun, men Alets IK har tecknat ett femårigt arrendeavtal för den aktuella marken, som fotbollsklubben i division 4 sedan hyr ut till investerarna varpå man delar på intäkterna.

– Banorna är färdiga i april–maj, hoppades Alets IK:s ordförande Per Hallström.

LÄS MER: Division 4-klubbens nya satsning – tre padelbanor

Men bygglovet överklagades av ett par grannar, som hävdade att de inte hade haft någon lagstadgad möjlighet att yttra sig och befarade störningar från buller, ljus och trafik.

Nu har länsstyrelsen synat ärendet – och upphäver bygglovet och återförvisar det till byggnadsnämnden i Halmstad för fortsatt handläggning och ett nytt beslut.

”Oklart” vad som prövats

Anledningen är att det, enligt länsstyrelsen, inte framgår av bygglovet utifrån vilket lagrum det har prövats: som en idrottsplats, plank till padelbanorna eller som parkeringsplatser utomhus?

”Eftersom det är oklart vad nämnden prövat kan länsstyrelsen inte bedöma om nämndens utredning av t ex omgivningspåverkan är tillräcklig”, skriver länsstyrelsen i sitt beslut.

Länsstyrelsen betonar också vikten av att kommunen utreder riskerna för buller-, ljus- och trafikstörningar ”så att beslutet får ett tillräckligt underlag”.

”Tappar troligtvis hela 2021”

För Alets IK och de tre investerarna Jonas Andersson, Niclas Bladh och Per Demuth kom beskedet från länsstyrelsen som en otrevlig överraskning.

– Nu börjar vi om från ruta ett igen, ska söka nytt bygglov och tappar troligtvis hela 2021 med spel och intäkter för Alet. De hade ju bara behövt lyfta luren till byggnadskontoret och fråga ”ni har missat här i hanteringen, vi vet inte vad vi ska ta ställning till”, men nej, säger Jonas Andersson.

Kostnaden för att utföra en bullerutredning uppskattar han till 30 000–50 000 kronor.

– Det är ingen annan som har tvingats göra det tidigare. En liten förening kommer i kläm för att det inte finns någon dialog mellan byggnadskontoret och länsstyrelsen, säger Jonas Andersson.

LÄS MER: Padelhallen stoppades – efter att ha fått bygglov

Fler lokala sportnyheter hittar du här