Rekordmycket konstsnö har producerats på Halmstad golfarena, som räknar med att öppna en 500 meter lång slinga i slutet av veckan.
Rekordmycket konstsnö har producerats på Halmstad golfarena, som räknar med att öppna en 500 meter lång slinga i slutet av veckan. Bild: Johan Persson

Då öppnas skidspåren i Ringenäs

Vintern har kommit till Halland och snökanonerna har gått för fullt sedan i torsdags på Halmstad golfarena. Men det dröjer till torsdag eller fredag innan skidspåren öppnas.
– Vi har gjort rekordmycket konstsnö, men vi väntar på att ett lågtryck ska dra förbi, upplyser golfarenans vd Martin Siljegård.

ANNONS
|

Mobiltelefonen har gått varm hos Siljegård de senaste dagarna när sugna skidåkare undrat när skidspåren är klara i Ringenäs.

Men de får tåla sig till slutet av veckan.

Ett väderomslag med regn och plusgrader är på ingång över västkusten och det gör att spåren beräknas öppna först i anslutning till helgen.

– Dessvärre ska det bli riktigt busväder, men sedan kommer kylan och solen tillbaka. Då ska vi kunna öppna en rundslinga på 500 meter, säger Martin Siljegård.

Elskåp brann upp

Siljegård har tillsammans med medarbetarna på Halmstad golfarena jobbat hårt den senaste tiden och när HP-sporten når honom har han varit på plats i många timmar under helgen – inte minst sedan ett elskåp gått sönder natten till lördag.

ANNONS

– Jag får sova på måndag. När elskåpet brann upp så stannade en av de sju snökanonerna, men vi har kunnat köra för fullt ändå och skapat otroligt mycket snö, säger Siljegård.

När kvicksilvret klev upp mot nollan under söndagen stängdes alla snökanonerna av.

– Vi har producerat snö i 60 timmar och det är mycket snabbare än normalt då det brukar ta dubbelt så lång tid, men vi har gynnats av att det varit ner mot tio minusgrader om nätterna.

Hur ser framtiden ut?

– Jag har tittat på långtidsprognosen och där ser det ut om det blir fram och tillbaka. När lågtrycket försvunnit ska det bli minusgrader igen och därför väntar vi med att lägga snö i spåren annars finns risk att den försvinner.

– Nu har vi i stället högar som är fyra meter och snön där lagras bättre om kylan kommer underifrån. Vi hoppas att snön sedan ska ligga kvar i spåren till efter sportlovet.

Mer kyla – längre skidspår

Siljegård har planerat för en halv kilometer långt skidspår, men håller det inte för osannolikt att det går att ha längre spår när kylan kommer igen.

– Om det blir kallt en gång till så går det rätt fort att förlänga spåren, men nu har vi till 500 meter och vill inte göra dem för tunna.

ANNONS

Många hallänningar håller på att förbereda sig för ett eventuellt Vasalopp i mars.

– Då känns det säkert skönt för alla att slippa åka långt för att få träning. Nu blir det inte längre än att köra till gymmet.

ANNONS