Prisas. Juniorlandslagscyklisten Andreas Andersson, Halmstad CK, är en av årets fyra Hallandsjunioren-stipendiater.
Prisas. Juniorlandslagscyklisten Andreas Andersson, Halmstad CK, är en av årets fyra Hallandsjunioren-stipendiater.

Cykellöfte får juniorstipendium

På söndag kör han ”Helvetet i norr”, klassiska Paris-Roubaix i juniorvärldscupen i Frankrike. När Andreas Andersson, 17, återvänder hem till Sverige har Halmstad CK-talangen ett stipendium som väntar.

ANNONS
|

J-landslagscyklisten från Oskarström är en av fyra unga idrottare som prisas med Hallands Idrottsförbunds prestigefyllda Hallands­junioren, värd 6 000 kronor.

– Det är jättekul att man får ett sådant stipendium. Det hjälper till på vägen, att kunna komma ut på tävlingar och vidare. Jag är jätteglad att jag är en av dem som får det, säger Andreas Andersson.

Han gör det på telefon från Belgien, där han och resten av juniorlandslaget laddar inför Paris-Roubaix – vårklassikern som delvis avgörs på kullerstensvägar i norra Frankrike, på söndag.

– Vi kör de tolv sista milen på proffsens bana bara någon timme innan proffsen själva kommer. Det ska bli riktigt kul. Jag har kört liknande tävlingar i Belgien, men det finns ingen tävling som är som Paris–Roubaix. Det är den värsta tävlingen som finns att köra som proffs, säger Andreas Andersson.

ANNONS

Han hade ett omtumlande 2016. I april drabbades han av bakterieinfektionen twar och befarades blir borta i ett år, men kom tillbaka och hann med att cykla både JEM och JVM innan säsongen var slut.

2017 har startat desto trevligare med ett par placeringar runt 20:e plats i tävlingar snäppet under juniorvärldscupen.

– Det har varit en bättre inledning än vad jag hade hoppats på. Formen och benen känns bra.

Fakta: Alla pristagarna

Årets idrottsförening: Onsala Pirates BBK (basket).

Årets ungdomsledare: Pernilla Melander, Halmstad Frigymnaster (gymnastik).

Guldklubbens ungdomsledarstipendium: Emil Ericsson, Sunvära SK (bandy).

Hallandsjuniorer: Hanna Svensson, Warberg IC (innebandy), Andreas Andersson, Halmstad CK (cykel), Tilde Johansson, Falkenbergs IK (friidrott), Filippa Bergand, Åsa IF (bordtennis).

ANNONS