Coronakrisen har tvingat Andreas Andersson att sadla om

Coronakrisen har förändrat vardagen. Cykelproffset Andreas Andersson, 20, har i stället för att resa och tävla jorden runt börjat arbeta heltid som försäkringsrådgivare i Halmstad.
– Det har varit ett tufft år. Vi får se hur det blir framöver, säger han.

ANNONS
LocationOskarström||

Andreas Andersson har trots sina unga år hunnit vara proffs i fyra länder: Belgien, Frankrike, Luxemburg och, från och med i år, i Sverige hos Memil Pro Cycling med basen i Edenberga utanför Laholm.

Men 2020 har varit ett motigt år rakt igenom för den JVM-meriterade Oskarströmskillen, som vurpade och skar upp knäet under årspremiären i Nya Zeeland i januari.

Nästa stopp i Australien ställdes in på grund av coronaviruset och han kom därefter sliten till fyra lopp på fyra dagar på Mallorca i månadsskiftet januari–februari.

Lusten kom tillbaka

Sedan stoppade pandemin säsongen helt. Senaste gången Andreas Andersson satt i tävlingssadeln var den 2 februari.

ANNONS

Numera hittas han i stället på ett kontor – hos försäkringsbolaget i If i Halmstad, där han har börjat arbeta heltid som försäkringsrådgivare.

– Jag jobbar elva till sju varje dag. Det var väldigt ovisst om det skulle bli några tävlingar över huvud taget i år så jag kände att det kunde vara bra att komma i gång med det också. Så att man har ett cv och kommer in i jobblivet.

Samtidigt medger han att han var rejält less på cyklingen i våras.

– Jag kände att jag ville ta ett litet steg tillbaka. Det var därför jag började jobba och jag tränade inte jättemycket varken i mars eller april. Men sedan, när majsolen började komma, fick man tillbaka lusten att börja träna mer och mer igen.

I dag är Andreas Andersson uppe på ungefär samma träningsmängd som före tävlingsuppehållet.

– Det har blivit ett litet pussel nu att få ihop träningstimmar, jobb och det privata livet. Men jag tycker att det går rätt så bra, menar han.

Har kvar kontraktet

På lördag gör han tävlingscomeback när tempo-SM – där han var sjua i seniorklassen i fjol – avgörs i Lekeryd utanför Jönköping.

Andreas Andersson har kvar kontraktet med Memil Pro Cycling.

– De var jätteschyssta när jag sa i februari–mars att det var tungt. De tyckte att ”ta den tid du behöver”. Det är väldigt skönt också nu när man har hittat tillbaka.

ANNONS

Men om SM är början på en ny cykelsatsning återstår att se.

– Cykling har egentligen blivit lite mer upptill än vara huvudfokuset, som det har varit tidigare. Vi får se hur det blir framöver. Det är inte så lätt att planera heller nu i och med att läget är som det är. Men det ska bli skönt att komma i gång och tävla igen och se hur det går.

LÄS MER:Här mångmiljonsatsar proffsstallet mot eliten

ANNONS