Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Viktor Claesson.
Viktor Claesson. Bild: Erik Simander/TT

Claesson om familjeträffen: "Känslosamt"

Segern och gruppvinsten betydde mycket.
Extra härlig blev triumfen i S:t Petersburg när han fick "en glimt av familjen".
– Det var känslosamt, säger Viktor Claesson efter det avgörande 3–2-målet mot Polen.

Efter lägret i Båstad fick spelarna tillbringa några dagar tillsammans med familjen. När de sedan återsamlades i Stockholm var det en annan tillvaro som väntade: ett liv i en bubbla för att i möjligaste mån hålla covid-19 borta.

Baksidan: tiden utan familjen.

För Viktor Claesson värmde det extra mycket att se sin familj på plats i S:t Petersburg.

Mästerskap delas

– Jag fick träffa dem en liten sväng efter matchen, säger han.

– Det var känslosamt. Mästerskap delar man med familjen, även om det inte är på samma sätt nu denna gång. Det var skönt att få en glimt av dem, för det kan dröja till nästa gång när vi nu spelar i Glasgow, och dit får familjerna inte komma.

Mittfältaren passade därför på att njuta lite extra av den korta träffen på den tefatsliknande arenan.

Men det var inte det enda som Claesson njöt av.

I den 78:e minuten ersatte han tvåmålsskytten Emil Forsberg och på tilläggstid såg han sedan till att avgöra mötet med Polen när han kyligt placerade in 3–2 – ett mål som säkrade gruppsegern och att Sveriges nästa match spelas i Glasgow.

– Det var skönt att få komma in och sätta ett mål. Det viktigast var att vi vann matchen och gruppen. När jag kom in ledde vi med 2–1 och var tillbakapressade. Det var jobbigt när de gjorde 2–2 och när de gick för 3–2 var man mest glad att hålla undan och bli minst tvåa i gruppen.

– Men vi visste att det skulle komma lägen då de var tvungna att gå för segern, vi fick en kontring och kunde sätta 3–2. Det var otroligt skönt.

Hård konkurrens

Claesson fick bollen av Dejan Kulusevski – mittfältaren som stod för två assist – och var helt plötsligt fri med målvakten Wojciech Szczesny.

– Jag såg på reprisen att jag kunde spelat "Mackan" (Marcus Berg) också men det är mitt favoritläge där, så jag brukar skjuta. Jag såg bara målet, säger han.

Viktor Claesson hoppade in mot Spanien, Slovakien och nu allra senast mot Polen.

Startar han i åttondelsfinalen?

Svaret har bara förbundskapten Janne Andersson, enligt Claesson.

29-åringen lyfter i stället hans förberedelser och den hårda konkurrensen.

– Jag försöker vare redo för den speltid jag får. Vi har en bredare trupp än vad vi har haft tidigare och kan sätta in folk som kan förändra matchbilder. Det såg man när (Robin) Quaison kom och fixade straff (mot Slovakien) och när Dejan kom in med två superassist.

– Vi har en bred tupp och vi får se hur han tänker.

Viktor Claesson glömde en avgörande prestation av Sveriges inhoppare: Sitt eget mål mot Polen, det som gav seger och gruppvinsten.