Segerhjälten VIktor Claesson.
Segerhjälten VIktor Claesson. Bild: Erik Simander/TT

Claesson hjälte – nu väntar Ukraina i Glasgow

Sverige såg ut att ha tappat gruppsegern mot Polen när 2–0 blev 2–2. Då klev Viktor Claesson fram på tilläggstid och fastställde 3–2 i S:t Petersburg. Nu väntar en blågul åttondelsfinal mot Ukraina i Glasgow.
– Vi visste att det skulle komma lägen då de var tvungna att gå för segern, vi fick en kontring och kunde sätta 3–2. Det var otroligt skönt, säger Claesson.

Det var en av de svängigare svenska EM-historierna på länge.

Sverige hade en tvåmålsledning men två mål av Robert Lewandowski såg till att ett desperat Polen kvitterade i 84:e minuten.

Och Polen, som gick för segern, var också nära att nå dit. Men på tilläggstid klev inhopparen Viktor Claesson fram och skickade in slutresultatet 3–2 och Sverige till en åttondelsfinal mot Ukraina.

Drömstart

Sverige fick annars en perfekt start i den ryska sommarvärmen, 35 grader vid avspark. Efter att inte ha gjort ett spelmål på de två första matcherna tog det bara 81 sekunder innan bollen var i nät.

Alexander Isak bröstade ner en boll från Mikael Lustig till Emil Forsberg som lyckades tråckla sig förbi det polska försvaret. Med vänsterfoten var Forsberg säkerheten själv när han sköt in 1–0 i bortre hörnet.

Det är tredje gången han gör mål på arenan i S:t Petersburg i en mästerskapsmatch för Sverige.

Sommaren 2018 avgjorde han åttondelsfinalen i VM mot Schweiz med matchens enda mål. I fredags slog han in straffen som betydde 1–0-seger mot Slovakien.

Sverige fortsatte i ett högt tempo, var starka i återerövringsspelet och i matchminut 13 fanns embryot till ett drömläge för Robin Quaison. Alexander Isak fick fint med sig bollen men en polsk försvarare kom emellan passningen som annars hade friställt Quaison i straffområdet.

Efter det började Polen ta sig in i matchen mer och efter 17 minuter hade Sverige en rejäl skopa flyt.

Efter en hörna nickade Robert Lewandowski först i ribban. Returen gick rakt ut till världsforwarden som nickade i ribban igen, denna gång från bara någon meters avstånd, varpå Sverige kunde rensa.

Ett desperat Polen tryckte sig närmare Robin Olsen och Sveriges mål. Den svenske målvakten fick sträcka ut och rädda ett flertal gånger.

Succéinhopp av Kulusevski

Men när ett lag går så hårt för ett mål som Polen kan ytor öppnas. Det gjorde det för Dejan Kulusevski.

I 55:e minuten byttes han in mot Robin Quaison och fick göra sitt första framträdande i EM. Efter att ha varit på planen i fyra minuter fick Kulusevski stor yta på högerkanten. Han avancerade framåt, vek in i banan och serverade Emil Forsberg som distinkt placerade in 2–0.

– Det är kul att hjälpa till med mål och assist. Vi hade inte så många chanser men tog vara på de vi hade. Det känns otroligt kul och man får hoppas att det fortsätter på samma spår, säger han, säger Forsberg.

Bara någon minut efter ledningsmålet fick Robert Lewandowski den ytan han inte skulle ha. Till vänster i straffområdet kunde han vända upp och vackert skruva bollen in i det bortre krysset.

I 84:e minuten hittade han rätt igen. Lewandowski fick bollen perfekt till sig i straffområdet och kunde enkelt sätta 2–2.

Men Viktor Claessons 3–2-mål på tilläggstid – på ännu en passning av Dejan Kulusevksi – spolierade Polens drömmar om avancemang.

"Stolt över alla"

– Att vi vinner är otroligt skönt. Jag är otroligt stolt över alla. Vi vinner gruppen och det känns såklart jättebra, säger Forsberg.

Sveriges åttondelsfinal spelas i Glasgow den 29 juni. Efter att samtliga grupper färdigspelats stod det klart att Ukraina, en av de fyra bästa grupptreorna, blir motståndare.

– Vi har sett lite av Ukraina, bland annat mot Nederländerna där de gör en fin match. Det är ett bra lag med duktiga spelare, säger Emil Forsberg.

Vinner Sverige mot Ukraina väntar kvartsfinal i Rom, mot antingen England eller Tyskland.

Spanien kom tvåa i gruppen efter 5–0 mot Slovakien och får möta Kroatien i Köpenhamn på måndag.

Fakta: Så spelas åttondelsfinalerna

1. Wales–Danmark (18.00, Amsterdam), 2. Italien–Österrike (21.00, London)

3. Nederländerna–Tjeckien (18.00, Budapest), 4. Belgien–Portugal (21.00, Sevilla)

5. Kroatien–Spanien (18.00, Köpenhamn), 6. Frankrike–Schweiz (21.00, Bukarest)