Manchester Citys Bernardo Silva jublar efter sitt mål mot Manchester United.

City vann derbyt – ny serieledare

Manchester City vann derbyt mot lokalrivalerna Manchester United med 2–0. Därmed klarade Pep Guardiolas lag det på papperet största hindret mot en ny titel i Premier League. För United fortsatte den senaste tiden usla resultat.

|

Manchesterderbyn är ofta heta uppgörelser, och onsdagens kamp var inget undantag.

Men Victor Nilsson Lindelöf och hans lagkamrater i United lyckades aldrig fälla gästerna hemma på Old Trafford. Två snabba ljusblå mål i andra halvlek gjorde också att den tidigare serieledaren Liverpools hopp om en första titel på nära 30 år minskat.

"Behöver tre vinster"

Det tog bara två minuter för Bernardo Silva och Leroy Sané att fixa tre livsviktiga Citypoäng.

- Jag förstår pressen vi har på oss här på Old Trafford. Jag sade till mina spelare att vi måste spela för att vinna, det spelar ingen roll om vi släpper in mål, säger City-tränaren Pep Guardiola till brittiska Sky Sports efter matchen.

Ett moln på den annars ljusa City-himlen var att mittfältaren Fernandinho åkte på en knäskada och ska undersökas under torsdagen.

Tack vare segern tar laget över serieledningen i Premier League, en poäng före Liverpool. De många Liverpoolsupportar, som var i den ovana situationen att hålla på det annars så röda skynket United, får fortsätta att hoppas på en skräll under vårens avslutande tre omgångar.

Men trots att City nu har fördel i titelracet menar lagkaptenen Vincent Kompany att laget inte får slappna av.

- Vi behöver tre vinster. Vi kan inte förvänta oss att motståndarna (Liverpool) tappar poäng. Men om vi förbereder oss väl har vi alltid möjlighet att producera en bra insats, säger Kompany till BBC efter matchen.

Svarta veckor

Återigen stod Manchester Uniteds spanske målvakt David De Gea för en skakig insats.

Målvakten som tidigare säsonger varit en av lagets bästa spelare har, likt resten av United, brottats med formen och stått för flera uppseendeväckande misstag. I derbyt var det dags igen. Bernardo Silvas ledningsmål i den andra halvleken var lurigt från snäv vinkel, men kändes knappast otagbart.

När Leroy Sané utökade ledningen med sitt 2–0-mål i den 66:e minuten var det visserligen på en blixtsnabb omställning där den tyske mittfältaren fick ett fint läge i straffområdet. Men skottet gick rätt på De Gea som ändå inte mäktade med att styra bort bollen från mål.

United hade några halvfarliga chanser men lyckades inte pressa rivalerna. Förlusten var en fortsättning på några svarta veckor med uttåg ur FA-cupen, förlust i Champions League och förnedring i Premier League.

- Vi vet vad som har gått snett, det är inställningen och viljan att jobba för laget, säger en besviken Marcus Rashford enligt nyhetsbyrån AFP.

Arsenal förlorade

I besvikelsen kunde laget glädja sig åt att Arsenal också förlorade under kvällen, 1–3 mot Wolverhampton. Det resultatet gör att United inte är avsågade från kampen om Champions League-platser.

Laget ligger sexa, tre poäng från den åtråvärda fjärdeplatsen. Men dit vill inte Rashford blicka än.

- Glöm topp fyra och Champions League. Vi måste komma till botten med våra problem och börja spela som Manchester United igen, säger han.

Fakta: Titelkampen

Manchester City leder Premier League en poäng före Liverpool. De två gör upp om ligasegern, inget annat lag kan lägga sig i kampen.

Manchester City har 89 poäng, och +67 i målskillnad, Liverpool har 88 poäng och +59.

Återstående matcher:

Manchester City: 28 april: Burnley (borta), 6 maj: Leicester (hemma), 12 maj: Brighton (b).

Liverpool: 26 april: Huddersfield (h), 4 maj: Newcastle United (b), 12 maj: Wolverhampton (h).